Lipider

Lipider

Lipider - Uundværlige for hunde og katte

Hunde i endnu højere grad end katte tiltrækkes naturligt af føde, som er rigt på lipider, men de skal begrænses, når dyret ikke får masser af motion. Hvis de ikke bliver strengt rationeret, vil for mange lipider føre til fedme, på den anden side kan dyrene ikke klare sig uden dem, da de giver energi og essentielle fedtsyrer.
  

Lipider udgør en familie af organiske stoffer, som er mere almindeligt kendte som fedtstoffer. Fedtsyrer og glycerol, der tilsammen danner triglyceriderne, er de vigtigste bestanddele. Lipider kan være simple (triglycerider, voks) eller komplekse (bestående af mange andre bestanddele). Cellemembraner består for eksempel af fosfolipider.

Fedtstoffer er referenceenergikilden for hunde og katte, som ilter dem, så de kan trække den energi ud, de har brug for. Et gram fedtstof svarer til omtrent 9 kcal omsættelig energi, to en halv gang mere end hvad et gram kulhydrater eller proteiner giver.

Visse fedtsyrer - betegnet som essentielle - spiller også en rolle ved opbygning af celler eller fungerer som forstadier for specifikke hormoner. Kilder til fedt i kosten er alle rige på animalske fedtstoffer (smør, talg, spæk, æg, fjerkræfedt, fiskeolie) og vegetabilske fedtstoffer (olier, olieholdige frø).
 

Læs også om andre næringsstoffer:

  • facebook
  • youtube
  • instagram