Andre næringsstoffer

Andre næringsstoffer

Andre næringsstoffer - Ægte merværdi

I dag har nogle fødevarer mere ambitiøse mål end bare at opfylde ernæringsbehovene ved at undgå for store mængder eller mangler. Hvad angår Health Nutrition, er det værd at undersøge udvalgte næringsstoffer, som kan have merværdi i form af at forebygge visse sygdomme, bremse degenerative processer som aldring eller simpelthen forbedre dyrets trivsel.
 

Udtrykkene "nutraceutic" og "health nutrition" bruges nogle gange i forbindelse med næringsstoffer, som ikke er essentielle, men som kan forbedre livskvaliteten.

Denne yderst forskelligartede familie, som hele tiden bliver større, i takt med at vores viden om ernæring øges, omfatter stoffer så varierede som antioxidanter til at bekæmpe frie radikaler, stoffer til at beskytte leddene, vegetabilske ekstrakter til at styrke huden, bakterier til at bringe tarmfloraen i balance osv.

Listen er meget lang, men vi har udvalgt nogle få af de vigtigste eksempler.

Disse andre næringsstoffer kan have kortsigtede eller langsigtede virkninger. Kortsigtede mål er at forbedre kroppens funktion eller reducere uønskede fænomener, såsom smertefulde led, hudirritationer eller fordøjelsesproblemer. På længere sigt er målet at minimere forekomsten af angreb udefra og dæmpe virkningerne af aldringsprocessen på udvalgte organer.

Disse næringsstoffer arbejder med dyrets krop og sind - de kognitive evner. Tilskud af antioxidanter fra en tidlig alder hjælper for eksempel med at bekæmpe udviklingen af grå stær hos den aldrende hund samt udviklingen af visse adfærdsproblemer forbundet med tab af tilpasningsevne. Mange undersøgelser af mennesker har dokumenteret, hvor effektive antioxidanter er i forebyggelsen af visse neurologiske sygdomme såsom Parkinsons og Alzheimers.
 

Læs også om andre næringsstoffer:

  • facebook
  • youtube
  • instagram