Fra ferie til hverdag - Royal Canin

Årstidsrelaterede tips

Fra ferie til hverdag

FRA FERIE TIL HVERDAG

Lad os bare indrømme det. Vores katte og hunde bryder sig ikke om ændringer i rutinerne. De er derimod vanedyr, som foretrækker, at deres velkendte spise- og sovetider forbliver uændret. Men vi er alle klar over, at livet ikke helt hænger sådan sammen - slet ikke når børnene skal tilbage på skolebænken, og du selv skal tilbage på arbejde efter en lang sommerferie.

Selvom du har forberedt resten af familien på overgangen tilbage til hverdagen, har du måske ikke tænkt over den betydning, som feriens afslutning kan have for dit kæledyr. Husk derfor at have din hund eller kat med i tankerne, når du forbereder familien på at vende tilbage til hverdagen.

Afhængigt af hvordan din hund eller kat håndterer ændringer, kan konsekvenserne ved ikke at forberede hverdagens tilbagevenden på forhånd være alt fra milde til alvorlige. I løbet af sommerferien udvikles ofte stærke bånd, når børnene er hjemme hele dagen og leger, kæler og giver dyret ekstra megen opmærksomhed. Derfor kan pludselige ændringer i, hvem der er i hjemmet, og hvornår de er der, skabe store forstyrrelser i de rutiner, dit kæledyr har taget til sig i løbet af sommermånederne.

Hvis dit kæledyr har vænnet sig til, at huset er fyldt med mennesker og aktivitet hver dag, kan separationsangst blive et problem, når rutinerne ændres og dyret igen må være alene i dagtimerne.

For nogle kæledyr betyder overgangen fra ferie til hverdag mindre aktivering og mindre opmærksomhed. Ængstelige hunde eller katte kan udvikle uønsket adfærd så som at rive aviser, puder eller møbler itu, at gø eller at miave konstant eller urinere på upassende steder.

Nogle dyr kan endda udvise mere alvorlig symptomer så som at nægte at spise i op til flere dage eller nægte at komme ud fra skjulesteder. Særligt i disse tilfælde bør du konsultere din dyrlæge for at få hjælp til at håndtere situationen. 

 

TIPS TIL OVERGANGSFASEN

Her er nogle hjælpsomme tips, som du kan overveje at benytte:

 • Afsked og gensyn: Gør ikke et stort nummer ud af forlade huset eller komme hjem igen. Sørg for, at både afsked og gensyn bliver en rolig og ukompliceret begivenhed. Undgå, at dit kæledyr bliver ophidset, og gør ikke disse øjeblikke til følelsesladede hændelser.
 • Tidlig aktivitet: Tag dit kæledyr med på en tidlig gå- eller løbetur om morgenen. Du kan også lege eller træne med dyret for at aktivere det. Kæledyr har brug for aktivitet, og aktiviteter tidligt på dagen kan bidrage til, at dyret forholder sig roligere og kan begrænse uønsket adfærd senere på dagen.
 • Opfordre til alene tid: Giv dit kæledyr legetøj, som kræver koncentration. Det kan f.eks. være ”puzzle toys”, hvor der kommer godbidder ud, når legetøjet manipuleres på den rigtige måde (kan fås online eller hos de fleste dyrebutikker).
 • Efterlad noget, som beroliger dit kæledyr, når du går: Sørg for noget behageligt, som din hund eller kat kan ligge på/i. Efterlad eksempelvis noget tøj eller et tæppe, som har din lugt på sig. Det kan ofte virke beroligende på dyret. 
 • Udflugter: Børn elsker, når de får chancen for at forlade klasselokalet og komme på udflugt. Så hvorfor ikke også tage på en udflugt med dit kæledyr? Besøg f.eks. en hundepark eller en anden firbenet ven. Man kan også sende hunden i ”børnehave” eller måske hyre en hundelufter, som kan komme forbi regelmæssigt og tage hunden med på en ekstra, længere tur.
 • Radio og fjernsyn: Nogle eksperter mener, at det er en god idé at efterlade fjernsynet tændt eller sætte noget beroligende musik på, når man forlader hjemmet. Din hund kan faktisk godt følge med i, hvad der foregår på fjernsynsskærmen, og musikken kan bidrage til, at kæledyret forholder sig roligt.
 • Skab nye rutiner: Måske er du allerede begyndt på morgen-aktivitetsrutinen. Men hvad med en aktivitet efter skoletid, som bidrager til, at børnene involverer sig i kæledyret og vedligeholder det forhold, de har udviklet hen over sommermånederne? Prøv også at arrangere det, så børnene er hjemme nogenlunde på samme tidspunkt hver dag, så dyret får vand og mad på et fast tidspunkt. Opfordr også gerne børnene til at have legetid med hunden eller katten efter skole eller før sengetid.

Eksperterne er enige: Straf ikke dit kæledyr for at lave unoder, hvis det er blevet efterladt alene i mange timer i løbet af dagen. Giv i stedet vejledning, støtte og træning.

 

TIPS DU KAN TAGE MED

 • Start i god tid med at skabe nye rutiner. Sørg for at aktivere dit kæledyr, før familien forlader huset om morgenen, og når de kommer hjem igen.
 • Find måder, hvorpå din hund kan underholde sig selv, for eksempel med forskelligt legetøj eller gemte godbidder.
 • Straf ikke dit kæledyr, hvis det har svært ved at tilpasse sig, når rutinerne ændres. 
 • facebook
 • youtube
 • instagram