Hjem Om katten Senior katten Senior sundhed Nyresygdom & ernæring

Senior sundhed

Nyresygdom & ernæring

ERNÆRINGENS BETYDNING FOR NYRESYGE KATTE

Nyresygdom forekommer hyppigt hos ældre katte. En meget vigtig del af behandlingen består i at give katten en korrekt diæt, der reducerer belastningen af nyrerne. Katte med nyresygdom mister ofte deres appetit. Derfor kan det være en udfordring at opretholde vægten og den ordinerede diæt. Den gode nyhed er, at vi nu tilbyder flere ernæringsløsninger til netop dette problem.

HVAD ER NYRESYGDOM?

Omkring 30 % af alle katte over 12 år er påvirket af nyresygdom. Lidelsen er således den mest almindelige sygdomsrelaterede dødsårsag hos katte. Sygdommen forekommer, når kattens nyrer ikke længere fungerer optimalt. Nedgangen i nyrefunktion kan være genetisk, resultatet af høj alder eller et tidligere møde med infektion eller forgiftning. Når nyrefunktionen forstyrres, kan nyrerne ikke længere udføre vitale opgaver i kroppen som det at filtrere blodet og koncentrere urinen. 

Blodet bliver normalt filtreret i nyrerne, og vigtige næringsstoffer opsamles her og føres tilbage til kroppen, mens affaldsstoffer filtreres ind i urinblæren for at udskilles som urin. Nyrerne består af tusindvis af små filtreringsenheder, som kaldes nefroner. Ved nyresygdom stopper nogle af disse nefroner med at fungere normalt, og blodet bliver derfor ikke længere renset lige så godt, som hos katte med normalt fungerende nyrer. Når blodet ikke filtreres jævnt, vil affaldsstoffer gradvist hobe sig op i kroppen, og man ser symptomer på nyresygdom.  

 

SYMPTOMER PÅ NYRESYGDOMME

Oftest viser katten ikke symptomer på nyresygdom, førend to tredjedele af nyrefunktionen er tabt. Derfor er det en god idé at lade en dyrlæge undersøge kattens nyrefunktion regelmæssigt - især hvis du har en ældre kat. Fordi nyresyge katte har besvær med at koncentrere urinen, vil den miste mere væske end normalt. En kat, der lider af nyresygdom, vil derfor begynde at drikke og urinere mere. Vær opmærksom på denne adfærd og kontakt din dyrlæge, hvis du oplever ændringer i drikke- og urineringsmønster hos din kat. Andre tegn på nyreproblemer er nedsat appetit, kvalme, opkast, dårlig ånde, vægttab og lavere aktivitetsniveau. I dag er det takket være nye blodparametre muligt at opdage nyresvigt tidligt i forløbet. 

 

VÆRDIEN AF DEN RIGTIGE ERNÆRING

Det er desværre ikke muligt at kurere nyresygdom, da tabt nyrefunktion ikke kan genskabes. Du kan dog bidrage til at sænke farten på sygdomsforløbet og forbedre din kats livskvalitet. Brug et diætfoder, der er specielt tilpasset dyr med nyrelidelse som fx Royal Canin Renal. Diætfoderet understøtter nyrefunktionen og hjælper nyresyge katte til at føle sig bedre tilpas. Jo hurtigere din kat får den rette diæt, desto bedre er prognosen – derfor er det vigtigt at opdage sygdommen så tidligt som muligt. 

 

ROYAL CANIN RENAL PRODUKTER

Indholdet i produkterne i Renal-serien er særligt tilpasset katte med nyresygdom og har bl.a. et lavere indhold af fosfor. Da en syg nyre ikke kan filtrere fosfor, ophober stoffet sig ofte i blodet, hvilket på sigt bidrager til yderligere forværring af nyresygdommen. For at minimere belastningen af nyrerne, er proteinindholdet i Royal Canin Renal også skræddersyet, og proteinerne er af særligt høj kvalitet. Foderet er rigt på omega-3 (EPA og DHA), der er vist at støtte nyrernes funktion. Diætprodukterne har et øget energiindhold, hvilket betyder, at nyresyge katte med mindsket appetit skal indtage mindre mængder foder for at få dækket deres energibehov.  

I vores nye, udvidede sortiment finder du flere varianter af tør- og vådfoder med forskellig smag, duft og konsistens. Alle produkter kan serveres alene eller blandes for at imødekomme kattens smagspræferencer. Ved at blande forskellige Renal-produkter kan du hjælpe med at stimulere kattens appetit. 

 

ANBEFALINGER TIL EJERE AF KATTE MED NYRELIDELSE

 • Vælg et foder skræddersyet til nyresyge katte. Bland gradvist i løbet af ca. 1 uge det nye diætfoder i det nuværende.
 • Husk, at normalt kattefoder og godbidder kan medvirke til forværring af nyresygdom - så hold dig til diætfoderet.
 • Sørg for, at din kat altid har adgang til rent, friskt vand.
 • Undgå unødig stress omkring din kat – særligt i forbindelse med måltider.
 • Inddel det daglige indtag af mad i mindre portioner for at stimulere din kats appetit.
 • Opvarm foderet til omkring 37 grader - det får foderet til at smage af mere. 
 • Skift evt. mellem forskellige Royal Canin Renal produkter – de har alle forskellig smag, duft og tekstur for at hjælpe med at øge kattens appetit.
 • Fortsæt med at give din kat den anbefalede mængde diætfoder – selv hvis kattens tilstand forbedres. Det er vigtigt at huske på, at din kat med al sandsynlighed skal forblive på nyrediæten resten af sit liv for at understøtte en langvarig nyrefunktion.
 • Vær sikker på at følge anbefalingerne nøje, hvis din kat får medicin.
 • Kontakt din dyrlæge, hvis symptomerne på din kats nyresygdom forværres.
 • facebook
 • youtube
 • instagram