Senior sundhed

Ændrede behov

NÅR BEHOVENE ÆNDRES

De fleste katte- og hundeejere kender til vigtigheden af et nøje udvalgt hvalpe- og killingefoder, men de færreste ved, at også ældre katte og hunde udvikler nye ernæringsbehov.

I dag ser vi en tendens til, at katte og hunde lever længere og sundere liv. Det skyldes blandt andet, at både ernærings- og dyrlægevidenskaben er i konstant udvikling. De fleste af os er glade for at få mere tid sammen med vores firbenede venner, men hvad betyder aldring egentlig for dit kæledyr?

ALDRINGSPROCESSEN

Aldringsprocessen er individuel og sker langsomt, hvilket kan være grund til, at man ikke altid bemærker den. Før alderdommen bliver tydelig, sker der allerede naturlige ændringer i kroppens celler. Selvom aldringsprocessen ikke er en sygdom, er der mange sygdomme, som bliver mere almindelige i takt med, at dit kæledyr bliver ældre.

Aldringsprocessen kan inddeles i to faser. Tabellen herunder viser dig, hvornår katte og hunde normalt når de forskellige faser. Fase 1 dækker over, at dyrets krop forbereder sig på at blive ældre. Hos nogle dyr kan man allerede i første fase se begyndende aldersbetingede lidelser såsom nedsat nyrefunktion eller ledproblemer, men normalt ser man ikke tydelige tegn på den igangværende aldring. I 2. fase vil dyret syne ældre som følge af fx muskeltab eller grå pels, og det er her ikke unormalt for dyret at lide af svækket nyrefunktion eller problemer med leddene. 
 

  Katte Små hunde Mellemstore hunde Store hunde
Trin 1 7 år 8 år 7 år 5 år
Trin 2 12 år 12 år 10 år 8 år

 

SYNLIGE TEGN

Aldring kommer til syne på forskellige måder hos forskellige individer, og tydelige tegn kan være farve og teksturforandringer i pelsen, nedsat muskelmasse eller stivhed i led. Et hyppigt forekommende tegn er, at katten eller hunden ikke længere er lige så aktiv som tidligere. Tegn på begyndende nyreproblemer kan vise sig som øget drikkelyst og øget trang til urinering. Du kan også se, at katten eller hunden sover længere og måske har besvær med at rejse sig efter længere tid med inaktivitet.

I takt med at sanserne, såsom lugte- og smagssansen, bliver svagere, er det normalt for katte at blive en smule mere kræsne. Tændernes sundhed afhænger af, hvor godt du som ejer plejer dem, men med en højere alder følger også en forhøjet risiko for tandsten og tandproblemer. Både katte og hunde kan også begynde at reagere anderledes på ellers velkendte situationer - fx kan de være mere følsomme over for stress og forandringer i deres omgivelser.

 

USYNLIGE TEGN

Ud over de synlige tegn foregår der hos det aldrende individ også usynlige processer i kroppen. Disse processer er ofte igangværende længe inden, at vi ser de synlige tegn. De usynlige tegn kan sammenlignes med den del af et isbjerg, der befinder sig under havets overflade, hvor de synlige tegn kan sammenlignes med toppen af samme isbjerg. Selvom vi ikke kan se de usynlige ændringer, er de altså alligevel meget vigtige at være opmærksomme på, når man vælger foder til sin ældre kat eller hund. Hos ældre dyr sker der ofte en tiltagende forværring af nyrernes funktion. Vejtrækningsevnen eller åndedrættet kan ændre sig, immunsystemet bliver svagere, og ældre dyr har ofte et mere sensitivt mave-/tarmsystem. Alt dette gør, at ældre katte og hunde er mere udsat for sygdomme sammenlignet med yngre dyr.

 

BEHOVET FOR ENERGI

Med alderen ændres behovet for energi. Hos katte daler energibehovet langsomt efter 1-års alderen og indtil, at katten er cirka 7 år. Herefter forbliver energibehovet stabilt, indtil katten er omkring 12 år gammel. Efter 12-års alderen har katte ofte sværere ved at opretholde optimalvægten, og de behøver derfor mere energi. Hos hunde gælder det modsatte. Med alderen nedsættes deres behov for energi som resultat af en mindre aktiv livsstil. Dette er vigtigt at vide, når man skal forebygge overvægt hos aldrende hunde. Selv evnen til at fordøje og absorbere nærringsstoffer ændrer sig, hvilket skyldes, at mave-/tarmsystemet også ældes.

 

DEN RETTE ERNÆRING

For at understøtte ældre kattes og hundes sunde aldring har vores seniorprodukter et energiindhold nøjagtigt tilpasset seniorkattens og –hundens energibehov. Seniorfoderet indeholder også antioxidanter, der støtter cellernes aldring, og letfordøjelige proteiner af høj kvalitet, som bl.a. bidrager til at bevare muskelmassen.

Vores foder til seniorkatte indeholder, ud over ekstra antioxidanter, også aminosyren tryptofan, der har en beroligende effekt på katte med adfærdsændringer, hvilket hyppigt ses hos ældre katte. Tryptofan er en forløber for serotonin, som er et signalstof i hjernen, der er vigtigt for kattes sundhed og velvære og for deres evne til at håndtere angst og frygt.  
 

FIND DIT PRODUKT TIL DIN ÆLDRE KAT

  • facebook
  • youtube
  • instagram