Væksten – en vigtig periode

Korrekt fodring af killingen

En korrekt kost

Kosten har stor betydning for, hvordan killingen udvikler sig og vokser. Det er vigtigt, at foderet er sat sammen, så det støtter udviklingen af muskler, knogler, tænder og immunsystem. De vigtigste kriterier for at sikre en god vækstfase er foderets kvalitet og ernæringsmæssig balance.

Tjek killingens vægt

For at killingen vokser normalt, har den brug for en afbalanceret kombination af proteiner, fedt, vitaminer, mineraler og sporstoffer i form af en kost, som er skræddersyet til kattens fysiske forudsætninger og fordøjelsessystem. Du kan se, hvordan killingen vokser, ved holde øje med, hvordan vægten stiger (i gennemsnit 10-30 gram om dagen afhængig af racen).

Følg anbefalingerne på foderposen for at undgå, at killingen får for meget eller for lidt foder. Men husk, at dette kun er en anbefaling – katte er individuelle. Ved at veje killingen regelmæssigt opfanger du eventuelle afvigelser fra vækstkurven, så du hurtigt kan justere fodermængden, hvis det er nødvendigt.

  • Killinger bør vejes hver dag (på samme tidspunkt), frem til de er vænnet fra.
  • Fra to måneders alderen anbefaler vi, at killinger vejes hver anden uge.

Kontakt en dyrlæge, hvis du er usikker på, om din killing vejer for meget eller for lidt.

 

Den første tid sammen med kattemoderen

Ved fødslen er killingernes fordøjelsessystem tilpasset fordøjelsen af modermælk, og killingerne får al deres energi og næring gennem mælken. Fra killingerne er fire til fem uger gamle kan de begynde at smage fast føde. Fordøjelsessystemet har da udviklet sig fra kun at kunne håndtere mælk til også at kunne fordøjet noget stivelse. Du vil måske lægge mærke til, at killingerne nu viser interesse for deres mors madskål og også begynder at ville smage på hendes foder.

Hvis kattemoderen får et foder tilpasset drægtighed og diegivning, for eksempel Queen fra Royal Canin, er foderet også udviklet til at dække killingernes ernæringsbehov på dette stadium. Der findes også foder specielt udviklet til de allermindste killinger i den fase, hvor de går over til fast føde. Royal Canin har både vådfoder og tørfoder, der er skræddersyet til de særlige behov hos killinger i fravænningsfasen.

Disse foderprodukter er beriget med alle de vigtige næringsstoffer, killingerne behøver for at kunne vokse og udvikle blandt andet deres kognitive evner, muskelmasse, fordøjelsessystem, immunsystem og knogler.

Vådfoderet er særlig let at spise for killinger i denne overgangsfase på grund af den bløde konsistens. Vådfoderet har også en meget høj smagelighed takket være omhyggeligt udvalgte proteinkilder af høj kvalitet.  

Tørfoderet til killinger har blandt andet meget små foderpiller tilpasset killingernes små kæber. I starten blandes tørfoderet med lidt lunkent vand eller modermælkserstatning (til katte), så foderet bliver en slags suppe eller grød. Derefter reduceres mængden af væske i foderet gradvist, indtil killingerne kun spiser tørfoderet.

Både tørfoderet og vådfoderet er fuldfoder og dækker alene en killings næringsbehov, men du kan også vælge at fodre med en blanding af tør- og vådfoder. 

 

Foder tilpasset kattens race

Når killingerne har fået deres blivende tænder, hvilket sker omkring fire måneders alderen, er forholdet mellem de forskellige næringsstoffer, de har behov for, det samme, indtil de bliver et år. Det er kun det daglige behov, der ændrer sig - det stiger nemlig i takt med, at killingerne vokser. Efterhånden som kattene bliver ældre, mister langt de fleste også fuldstændig evnen til at fordøje laktose (mælkesukker). Det vil du opdage ved, at katten får diarré, hvis du giver den  mælk, efter at den er blevet voksen.

Hvis du ser nærmere på de forskellige katteracer, vil du bemærke, at der er temmelig stor forskel på dem. Den hårløse Sphynx og den store Maine Coon-kat ser for eksempel helt forskellige ud. Disse forskelle gør desuden, at kattene har forskellige ernæringsmæssige behov. En Sphynx har et særlig stort energibehov for at hjælpe den med at holde kropstemperaturen, mens en Maine Coon-kat har brug for næringsstoffer, der nærer den flotte pels og styrker leddene. 

For at give din killing de bedst mulige forudsætninger er det derfor vigtigt at vælge et foder tilpasset killingens vækstfase og racens behov. Det sikrer, at din kat får alle de næringsstoffer, den behøver, for at udvikle sig til en sund, voksen kat.

Killingens ernæringsbehov ændrer sig med alderen og adskiller sig fra den voksne kats behov.  Når katten er voksen, bør den derfor gå over til et foder beregnet til voksne katte. For de fleste katteracer vil det sige, når katten er omkring et år gammel. 

  • facebook
  • youtube
  • instagram