Fra fødsel til voksen kat - Royal Canin

Fra fødsel til voksen kat

Fra fødsel til voksen kat

Killingens udvikling

  

I starten er killingen fuldstændig afhængig af sin mor, men i løbet af 3 uger bliver den selvstændig. Denne hurtige udvikling, som finder sted før fravænning, dvs. mens killingen dier hos sin mor, er en præstation, som er speciel for katte.

Killingen kommer til verden blind og døv og vejer kun omkring hundrede gram. Den bliver slikket af sin mor og kommer således af med sin fostersæk - den bliver derefter varmet og stimuleret. Det gør den i stand til at finde de nærende patter. Indtil 3 ugers alderen er den ude af stand til at regulere sin kropstemperatur og putter sig derfor ved sin mors bug for at die råmælk, som indeholder talrige antistoffer. Efter nogle få dage får den mælk af sin mor, når den dier, hvilket den bruger en tredjedel af sin tid på den første måned. I løbet af 7 til 10 dage fordobles dens vægt. Inden for 5 uger bliver den i stand til at bevæge sig, og dens sanser udvikles, nu hvor den deler sin tid mellem leg og søvn, når den ikke dier.
 

De fem sanser

Ved fødslen har killingen en lugtesans, som er tilstrækkeligt udviklet til, at den kan finde tilbage til sin mor. Den er også i stand til at skelne mellem de tre grundlæggende smage: sødt, salt og surt, men sætter meget lidt pris på de to sidstnævnte. Til gengæld er den blind og døv og får disse to sanser næsten samtidig. Høresansen viser sig, når killingen er omkring 5 dage gammel, men gør det ikke muligt for killingen at orientere sig, før den er 14 dage gammel. Den har fået sine voksne evner omkring 1 måneds alderen og vil så kunne genkende sin mors lyde. Killingen åbner sine øjne mellem 7 og 15 dage efter fødslen. Den skal bruge 3 til 4 dage mere på at forstå begrebet "at fokusere" - det at vænne sig til synssansen og høresansen samtidig kræver et par dage.

Killingen har meget tidligt en god fornemmelse for balance, selv om den stadig er lidt klodset. Den har svært ved at koordinere sine bevægelser før den når 2 ugers alderen. Den begynder at gå på sine 4 ben, når den er omkring 7 dage gammel og bliver dygtig nok til at klø sit øre med bagbenet omkring 3 ugers alderen. Når den er 35 dage gammel, kan den kradse og trække sine kløer tilbage.
 

De store dele af kroppen

De store anatomiske dele udvikler sig ikke i samme hastighed. Killingen bliver således født med et relativt stort hoved, og derefter ser man, at dens lemmer bliver længere. Til sidst udvikler resten af kroppen sig, så den får de typiske proportioner som hos en voksen kat.
 

Adfærd

Adfærd i forbindelse med soignering, afføring og spisning er delvist medfødte (dette gælder ikke at die), men killingernes mor lærer dem også ret hurtigt disse ting. Allerede når killingen er 15 dage gammel, kan den slikke sine forben. Når den er 30 dage gammel, begynder den for første gang at nærme sig kattebakken ved at kradse på materialet. Fra 3 ugers alderen er den i stand til at tisse og besørge alene i bakken. Allerede i 4 ugers alderen kan den spise, idet den efterligner sin mors adfærd og dermed får hendes madpræferencer.

Kattens særlige kommunikationsadfærd starter omkring 3 ugers alderen og slutter, når den er 7 eller 8 uger gammel. Den begynder at lege, når den er 3 uger gammel. Legene består i kontakt og lege killingerne imellem og i gensidige påvirkninger med moderen, som gør denne socialisering mellem individer mulig. Killingen lærer på den måde at undertrykke kradsning og at blive interesseret i "bytte", insekter eller små genstande. Racens særlige rovdyrsadfærd begynder så småt ved afslutningen af den første måned. At lære social adfærd over for venligtsindede racer (mennesket, hunden ...) finder også sted omkring 3 ugers alderen og slutter, når killingen er 3 måneder gammel. Killingen skal også befinde sig i et miljø, som er rigt på visuelle, lydmæssige og relationelle påvirkninger. Hvis killingen kærtegnes og tages op nogle få minutter om dagen, er sammen med børn og andre dyr samt omgivet af forskellige former for støj, vil den blive mere afbalanceret. Dens adfærd som voksen afhænger i stor udstrækning af forskelligheden i dens miljø på dette tidspunkt.

  • facebook
  • youtube
  • instagram