Væksten – en vigtig periode

Killingens vækst

Killingens vækstperiode

  

I løbet af killingens korte vækstperiode på nogle få uger, som går fra fødslen til fravænningen, vejer den spæde killing omkring 100 gram og er fuldstændig afhængig af sin mor - killingen skal tilegne sig de fleste af sine voksne færdigheder og beslutte sig for sine madpræferencer.
 

Fødslen

Efter parringen varer hunkattens drægtighed 63 til 66 dage i gennemsnit. Nogle få dage før hun skal føde, søger hunkatten efter et roligt sted beskyttet mod lys, hvor hun kan lave sin rede. En plastikkasse, hvis bund er dækket med rene stofstykker, placeret i bunden af et garderobeskab for eksempel vil være et sandsynligt valg, hvis hun kan ligge behageligt der med sine små. Ejerens ro og beroligende tilstedeværelse er vigtig på dette tidspunkt.

Livmoderens kraftige sammentrækninger fører til fødslen af hver killing med intervaller på omkring 30 til 60 minutter. Hunkatten river fostersækken op og trækker den nyfødtes hoved ud, varmer den og stimulerer dens vejrtrækning ved at slikke den intenst. Kuldet kan bestå af 1 til 10 killinger (hvor ydergrænserne er usædvanlige) og killingerne vejer 70 til 150 gram hver i gennemsnit - afhængig af race.
 

Killingens første fire uger

Så snart navlestrengen er klippet over, rengøres killingen af sin mor og kravler derefter hen til en af hendes patter styret af varmen og lugten af sin mors bug. De første gange, den dier, får den ikke mælk, men råmælk. Denne væske, som ser anderledes ud og er sammensat på en anden måde end mælk, indeholder talrige antistoffer, som er vigtige for at sikre killingens første immunforsvar.

At sutte og sove sammen med sin mor og sine søskende er killingens eneste aktiviteter i løbet af de første dage. Den er fuldstændig afhængig af sin mor og er allerede begyndt sin kamp for livet, når den forsøger at få fat i den bedst mulige pat. Eftersom killingen er blind og døv, er dens mest udviklede sanser lugtesansen og berøringssansen. Dens hørelse fungerer imidlertid allerede, fra den er 5 dage gammel. Og når den er mellem 7 og 15 dage gammel, åbner den sine øjne. Den kan orientere sig ved hjælp af sin hørelse, fra den er 14 dage gammel. Når den er omkring 17 dage gammel, begynder den at gå på sine fire ben. Når den er 1 måned gammel, kan den orientere sig ved hjælp af lyde, lys og lugte.
 

Fra diegivning til fravænning

Efter råmælken, som killingen får i de første par timer, dier den modermælk. Hvis det er et stort kuld, hvis hunkatten ikke har tilstrækkelig mælk, eller hvis killingen bliver adskilt fra sin mor, må du ty til en egnet modermælkserstatning. Killingen mister derefter sin evne til at fordøje mælkesukker - laktose - til fordel for andre fordøjelsesevner. Efterhånden som der bliver mindre af moderens mælk, og de første mælketænder bryder frem, starter en periode med overgang til anden kost - dette er når killingen er mellem 3 og 4 uger gammel. Det resulterer i et afbræk i vækstkurven. Den tilbudte kost, som gradvist skal erstatte mælken, skal derfor opfylde alle killingens ernæringsmæssige behov, så den ikke kommer i underskud af energi, og dens immunforsvar ikke bliver mere skrøbeligt. Et Vækstfoder fra Royal Canin til helt unge killinger tilpasset killingens mælketænder gør det muligt at sikre ekstra stor fordøjelsessikkerhed takket være et udvalg af letfordøjelige proteiner. Foderet er også med til at styrke killingens naturlige forsvarsmekanismer. Alt efter ønsket konsistens kan det gives til killingen blandet med modermælkserstatning, derefter med vand og til sidst i fast form. I 7 til 8 ugers alderen er killingen fravænnet. Når killingen bliver 4 måneder gammel, kan et vækstfoder til anden vækstfase, som går fra 4 til 12 måneders alderen, tage over.

  • facebook
  • youtube
  • instagram