Opdragelse og træning af killingen - Royal Canin
Hjem Om katten Killingen Livet med din killing Opdragelse og træning af killingen

Livet med din killing

Opdragelse og træning af killingen

En velopdraget killing

  

Når killingen ankommer til sit nye miljø omkring 3 måneders alderen, har den, takket være sin mor, dens søskende og dens opdrætter, allerede taget de fleste adfærdsmønstre til. Det er dog vigtigt at sikre, at killingen tilpasses sit nye miljø, eftersom dens opdragelse skal ske helt frem til 9 måneders alderen. Killingens adfærdsmæssige udvikling har store konsekvenser for dens fremtidige balance.

Aktiviteter såsom soignering, at have afføring og tisse samt spise (undtagen at die) er delvist medfødte. Det, den skal lære derudover, skal den lære af sin mor. Fra 3 ugers alderen kan killingen således bruge kattebakken, når den skal besørge. Killingen er for det meste renlig omkring 6 ugers alderen. Allerede i cirka 4 ugers alderen er den i stand til at spise det samme foder som sin mor, da den efterligner hendes adfærd og således efterhånden får hendes madvaner. Det er også i sin egen katte-familie, killingen skal blive fortrolig med sin egen race og opnå den nødvendige selvbeherskelse, specielt kontrol af at bide og kradse - men opdragelsen fortsætter.
 

Socialiseringen - en afgørende periode

Socialiseringen har stor betydning for killingens adfærd som fremtidig voksen kat, eftersom det er i denne fase, den lærer at opfatte de begivenheder og situationer, den konfronteres med, som normale.

Socialisering med mennesker og andre dyrearter finder fortrinsvis sted, når killingen er mellem 2 og 7 uger gammel. I løbet af denne periode er det nødvendigt for killingen at udvikle sig i et miljø, som gør det muligt for den at integrere alle de fremtidige påvirkninger, den vil blive konfronteret med: børns lege og skrig, fjernsyn, musik, gøen, samvær med mange mennesker - mennesker som vil tage fat i den og lege med den, nærhed og samvær med andre dyr, diverse legetøj osv. Disse påvirkninger fremmer killingens tillid og evne til at udfoldelse sig.
 

Når den fremtidige ejer tager over

Den unge killing er helt opslugt af at udforske sit nye miljø og glemmer hurtigt sine søskende. Hvis den bydes velkommen på den rigtige måde, vil den højst sandsynligt også vise, at den er godt opdraget. Ikke desto mindre skal den nye ejer tilbringe tid med sin unge killing, lege og iagttage dens adfærd og præferencer i løbet af ugerne efter dens ankomst.

En form adfærd, som kan være svær at acceptere, er killingens behov for at skærpe sine kløer, som er et helt normalt behov for en kat. Det kan derfor være nødvendigt at opsætte et kradsebræt tæt på de steder, den foretrækker at gå eller evt.at få et kattetræ.

Biden, aggressivitet og urenlighed kræver derimod indgriben straks og man skal sammen med dyrlægen finde ud af årsagen til adfærden. Når årsagen er fundet, kan det være ret nemt at afhjælpe i så ung en alder.
 

Det er bedre at opdrage end at straffe

Det at straffe et dyr, vil uanset årsagen - for eksempel urenlighed eller en uønsket adfærd - ikke få dyret til at forstå, hvad der er galt. Tværtimod gør det dyret bange, hvilket kan føre til, at det gentager den uhensigtsmæssige adfærd på grund af manglende forståelse og således løber risikoen for at blive straffet igen og dertil også irriterer sin ejer. Tilbagevendende frygt vil blive til angst med skadelige konsekvenser for dyrets helbred. Opdragelse skal først og fremmest bygge på en sund viden om dyrets behov og på belønning af det, dyret gør rigtigt.

  • facebook
  • youtube
  • instagram