Hjem Om katten Killingen Livet med din killing Byd killingen velkommen

Livet med din killing

Byd killingen velkommen

Byd killingen velkommen

  

En lille kattekilling er noget af det sødeste der findes – men kattekillingen vokser op og kan leve i helt op til 20 år. Derfor er det vigtigt at du tænker beslutningen igennem, før du anskaffer dig en kat.

 

Vælg med omtanke

Saml så meget information som muligt før du bestemmer dig for hvilken kat du skal have – læs bøger, søg på internettet og tal med andre katteejere. Besøg også gerne en katteudstilling hvor du kan se hvordan kattene rigtigt ser ud. Efter at have kigget på flere forskellige raser, kan det være at du vælge en helt anden end du havde tænkt på fra begyndelsen. Katten skal have et godt temperament.

Vælger du at købe en killing fra en opdrætter, så bed om at se de andre killinger i kullet og resten af kattefamilien, for at se hvordan de ser ud. Tænk på, at kattekillingen skal være opdrættet i et hjem hvor du selv kunne forestille dig at bo. Vælger du at tage hånd om en killing fra et kattehjem, så tal med dem som arbejder der for at få information om hvad det indebærer at byde en hjemløs killing velkommen.

Har du ikke haft dyr tidligere, kan det anbefales at anskaffe to katte. På den måde kan kattene omgås med hinanden og de bliver tryggere og roligere.

 

Før du køber kat

En kattekilling skal være mindst 12 uger gammel før den må forlade sin mor. Killingen har brug for tiden sammen med sin mor for at blive udviklet og træne sine sociale evner. Skilles killingen fra sin mor for tidligt øges risikoen for adfærdsproblemer og den kan blive utryg som voksen. Køb derfor ikke en killing som er under 12 uger gammel!

Der findes ingen lovgivning om, at katte skal være id-mærket eller øremærket, men det kan være en god idé.  Alle katte, som bliver øremærket registreres i Det Danske Katteregister og øremærkningen øger chancen for at du bliver genforenet med din kat hvis den løber væk. Når du køber en kattekilling skal den være basisvaccineret mod kattesyge og katteinfluenza. Den skal også være undersøgt af en dyrlæge. 

 

Vigtige forberedelser

Når du har fundet den rette kat for dig, er det vigtigt at du forberede dit hjem til det nye familiemedlems ankomst. Sørg for at killingen har et behageligt sted at sove, lejetøj som kan aktivere den, en fast spiseplads med vand og nem adgang til sin kattebakke.

Fjern genstande du er særligt øm overfor – kattekillinger forstår ikke forskellen på sit legetøj og dine ting. Det er noget du kan forsøge at lære den med tiden.

Den store dag

Når killingen ankommer til sit nye hjem, skal omgivelserne være så stille og rolige som muligt. En alt for støjende velkomst vil forskrække den. Det sted, du indkvarterer den ved ankomsten, skal helst ikke være for stort og være nemt at sikre - for eksempel et soveværelse med lukket dør. Killingen vil så kunne vænne sig gradvist til de andre beboere i hjemmet, de nye lyde og de nye lugte. Den vil derefter begynde at udforske de steder, den får adgang til, og vænne sig til trafikken i hjemmet. Vand og foder skal være til rådighed i det værelse, den er anbragt i - i hver deres skål. Uanset hvor killingen anbringes, skal kattebakken altid være så langt som mulig fra det område, hvor den bliver fodret.
 

De efterfølgende dage

Killingens første dage i det nye miljø må ikke byde på for drastiske ændringer. Uanset om det er dens foder eller kattegrus, er det bedst at fortsætte et stykke tid med det, den havde i sit tidligere hjem. Alt nyt skal introduceres gradvist.

Blandt de grundlæggende indkøb, du skal foretage, er transportkassen til stor gavn når man skal besøge dyrlægen. Det er vigtigt at sørge for sikre forhold, hver gang dyret flyttes til et nyt sted.

Et kradsebræt vil gøre det muligt for killingen at få stillet sit behov for at skærpe kløerne. Nogle få enkle lege, en bold eller andet legetøj, er alt hvad den har brug for - dog vil det ikke tilfredsstille kattens konstante behov for at gå på opdagelse og lege. Du må forvente nogle overraskelser og så vidt det er muligt afsætte tid til leg hver dag.
 

Killingens introduktion til de andre dyr i dit hjem

Hvis der er andre dyr i hjemmet, skal killingen introduceres til dem. Det er vigtigt hurtigt at introducere alle dyr, så killingen kan blive ordentligt integreret. Men det er meningsløst at vænne den til gnavere og fugle, da det er ret vanskeligt at få dem til at leve sammen. Hvad angår andre dyr, skal introduktionen ske gradvist og under overvågning. En dårlig integration, som skaber en følelse af frustration og/eller jalousi, kan føre til, at det ældste dyr i hjemmet midlertidig forlader det. En hund, som er ordentligt socialiseret, vil nemt acceptere den unge killing - dog er der risiko for at nogle ældre hunde kan vise sig at være mindre tolerante, men en lille irettesættelse vil gøre dem mindre aggressive - og integration vil almindeligvis finde sted hurtigt og uden problemer. Det kan vise sig at være vanskeligere med en anden kat. En voksen kat er ikke særlig glad for, at der ankommer en killing til dens territorium. Den vil give udtryk for mishag ved hjælp af truende stillinger, da den ofte har svært ved at accepterer, at dens vaner bliver forstyrret. Fuld accept kan tage flere måneder.
 

Sikkerhed

Der er mange potentielle farer for en killing. Selv om den sover meget af tiden, skal man holde øje med den - også selvom det betyder, at du i forbindelse med et par timers fravær skal anbringe den i det værelse, hvor den først blev indkvarteret. De mest simple handlinger såsom at komme vand i et badekar, eller at åbne et vindue kræver opmærksomhed.

  • facebook
  • youtube
  • instagram