Sådan holder du killingen sund - Royal Canin
Hjem Om katten Killingen Foder og sundhed Sådan holder du killingen sund

Foder og sundhed

Sådan holder du killingen sund

Regelmæssig pleje sikrer trivsel og godt helbred

Killingen skal have sundhedsfremmende pleje regelmæssigt for at holde sig sund. Disse enkle handlinger er med til at sikre killingens trivsel.

En velsocialiseret killing, som er over 8 uger gammel, vil allerede være vant til at blive håndteret. Men man kan alligevel være bange for selv at være klodset, hvis man skal åbne dens kæber eller klippe dens klør. Men korte, blide og gentagne fremgangsmåder, vil meget hurtigt gøre disse rutiner nemmere og skabe tillid. Selv om katten er et meget renligt dyr, skal den alligevel plejes regelmæssigt gennem hele sit liv for at holde den sund.
 

Blank pels

En vedligeholdt pels betyder hår, som børstes, og døde hår, der fjernes. Det vil kun gøre katten smukkere. Med langhårskatte såsom Perseren er pleje obligatorisk og skal udføres dagligt. Håret skal redes med en kam og derefter børstes og luftes. På kort pels såsom Siameserens eller Abyssinierens er strøg med hånden det eneste, der er brug for. Semilanghårskatte såsom Maine Coon eller Hellig Birma har brug for at blive børstet med en blød børste en gang om ugen. Det samme gælder kort pels med underhår som for eksempel pelsen på en Exotic Korthår.
 

Ting, du skal holde øje med

  • Øjne: Urenheder kan sætte sig i den indvendige øjenkrog, specielt hos Perseren. De skal fjernes forsigtigt med et blødt klæde fugtet med en lotion beregnet til formålet. Hverken killingens øjne eller næse må løbe med væske.
  • Tænder: Du skal helst vænne killingen til at få børstet tænder i en ung alder, eftersom det sikrer god mund- og tandhygiejne og begrænser dannelsen af plak. Det kan ske ved at køre et sammenfoldet blødt klæde hen over dens tænder.
  • Ører: Kattens ører må ikke gemme på nogen form for skidt. Hvis der er behov for det, kan et blødt klæde eller lidt vat fugtet med en særlig lotion fjerne det. Vatpinde må ikke benyttes.
  • Kløer: At afkorte killingens kløer er på ingen måde en lemlæstelse. Tværtimod har det den fordel at indendørs katte kradser mindre. For at gøre det nemt skal killingen pakkes ind i et håndklæde, hvorfra kun dens hoved og det pågældende ben stikker ud. Brug en negleklipper eller neglesaks beregnet til formålet og tryk forsigtigt på det yderste tåled for at få den ene klo efter den anden frem. Vær omhyggelig med kun at klippe den gennemsigtige del af neglen af uden at nå den lyserøde del, som vil bløde - og glem ikke vildkløerne på forbenene!
     

Hvad med et bad?

En killing, som skal vises frem på udstillinger, skal sandsynligvis have et bad. Du skal bruge en særlig shampoo, varme rummet godt op, komme en skridsikker bademåtte i nogle få centimeters vand og derefter gradvist gøre killingen våd, før du bruger shampoo. Efter grundig skylning tørres killingen forsigtigt med et håndklæde. Den skal holdes varm, så længe dens pels er fugtig.

Enhver ændring i killingens udseende eller adfærd kræver en reaktion så hurtigt som muligt i form af et besøg hos dyrlægen.
 

Vaccinationer, ormekur og antiparasitmidler

Dyrlægens vaccination af killingen skal starte allerede i 8 eller 9 ugers alderen og har til formål at styrke killingens immunforsvar. Det er nødvendigt at overholde det vaccinationsprogram, dyrlægen har fastlagt.

For at bekæmpe angreb fra interne parasitter får den drægtige hunkat en ormekur, når hun føder. Killingen skal derefter have en ormekur regelmæssigt gennem væksten ifølge dyrlægens anbefaling.

Eksterne parasitter såsom lopper og lus er også yderst skadelige for den unge kats helbred. Et antiparasitmiddel udleveret af dyrlægen vil gøre det muligt at behandle killingen, når den er blevet 2 måneder gammel. 

  • facebook
  • youtube
  • instagram