Queen - foder til kattemor - Royal Canin
Hjem Om katten Killingen Foder og sundhed Queen - foder til kattemor

Foder og sundhed

Queen - foder til kattemor

Queen – giver avlskatten de bedste forudsætninger

Queen fra ROYAL CANIN® er et produkt specielt udviklet til at opfylde ernæringsbehovene hos hunkatten under løbetid, drægtighed og diegivning. Men hvad er det, som gør dette produkt så unikt? Og hvad sker der egentlig med hunkattens ernæringsbehov under løbetid, drægtighed og diegivning?

HUNKATTENS ENERGIBEHOV UNDER LØBETID OG DRÆGTIGHED

I modsætning til tæven er det normalt, at hunkatten begynder at tage på tidligt i drægtigheden. I de første to tredjedele af drægtigheden skyldes vægtstigningen, at hunkatten opbygger fedtreserver. Vægstigningen i slutningen af drægtigheden skyldes først og fremmest fostrenes vækst.

Hunkattens energibehov stiger tidligt i reproduktionscyklussen, faktisk allerede i løbetiden. Hunkattens energibehov stiger da med omkring 60 kcal/kg og dag i forhold til hendes vedligeholdelsesbehov. I den periode, hunkatten er sammen med hankatten, er det almindeligt, at hendes appetit er nedsat. En nedsat appetit kombineret med et stigende energibehov stiller store krav til foderet. 

Når hunkatten bliver drægtig, stiger hendes energibehov yderligere. I gennemsnit svarer stigningen hver drægtighedsuge til 10 % sammenlignet med vedligeholdelsesbehovet. I drægtighedens sidste uge har appetitten og foderindtaget en tendens til at blive mindre, fordi fostrene optager meget af pladsen i bughulen. Når hunkatten når slutningen af sin drægtighed, bør hun veje omkring 40 % over sin idealvægt. En del af denne vægtstigning skyldes fostrene, men størstedelen af vægtstigningen er fedtdepoter, som katten har dannet for at klare den kommende mælkeproduktion.
 

QUEEN GIVER HUNKATTEN DE BEDSTE FORUDSÆTNINGER UNDER LØBETID OG DRÆGTIGHED

Queen er et unikt produkt udviklet til at give hunkatte de bedste forudsætninger under løbetid, drægtighed og diegivning. Visse næringsstoffer har vist sig at have stor betydning for optimal forplantningsevne og fosterudvikling. I Queen har vi taget hensyn til dette.
 

Højt fedtindhold og optimal fedtsyresammensætning

Undersøgelser har vist, at hvis man giver avlskatte et foder med lavt fedtindhold, så har det en negativ indvirkning på deres forplantningsevne. Foder med et højt fedtindhold fremmer derimod forplantningsevnen. Queen har derfor et højt fedtindhold (23 %) og en optimal sammensætning af fedtsyrer. Det har stor betydning for både forplantningsevnen og kattens mulighed for at opbygge de fedtreserver, som er nødvendige under drægtighed og diegivning.

Queen fra ROYAL CANIN® er et foder udviklet til den drægtige og diegivende hunkat. Foderet har et højt fedt- og energiindhold og indeholder alle de næringsstoffer, som er vigtige for en optimal mælkeproduktion. For at kunne opfylde sit store energibehov og producere mælk af høj kvalitet har hunkatten normalt brug for fri adgang til foder hele tiden.
 

Højt indhold af fedtsyrerne EPA og DHA

I Queen er der høje niveauer af omega-3-fedtsyrerne EPA og DHA. Hvis hunkatten får tilskud af disse fedtsyrer under både drægtighed og diegivning, har det en positiv indvirkning på udviklingen af killingernes syn, indlæringsevne og hukommelse.
 

Tilskud af betakaroten

Betakaroten fungerer som en antioxidant og kan have en positiv indvirkning på produktionen af drægtighedshormonet progesteron. Betakaroten beskytter fostrene mod frie radikaler under fosterudviklingen.
 

Tilskud af folinsyre

Folinsyre er et B-vitamin, som er særlig vigtigt under løbetid og drægtighed. Folinsyre medvirker i dannelsen af DNA, og under drægtighed stiger behovet for dette næringsstof. Undersøgelser tyder også på, at tilskud af folinsyre tidligt i drægtigheden kan mindske risikoen for ganespalte hos killingerne.
 

Taurin

Taurin er en essentiel aminosyre for alle katte, men den er særlig vigtig ved drægtighed, eftersom mangel på taurin kan føre til, at fostrene reabsorberes. I det meste kattefoder i handlen er der et tilstrækkeligt højt niveau af taurin, men det er særlig vigtigt at sikre taurinniveauerne, hvis katten får hjemmelavet foder, eller hvis hunkatten spiser mange madrester.

”De første 36 timer efter fødslen producerer hunkatten råmælk, som er rig på antistoffer og beskytter killingerne mod eventuelle infektioner.”
 

HUNKATTEN ENERGIBEHOV UNDER DIEGIVNING

Når killingerne fødes, begynder hunkatten at producere mælk. Hunkattens energibehov stiger nu kraftigt til mellem 120 og 180 kcal/kg og dag. I diegivningsperioden bruger hunkatten de fedtreserver, hun har opbygget i løbet af drægtigheden, men hun er også afhængig af et energirigt foder af høj kvalitet. De første 36 timer efter fødslen producerer hunkatten råmælk, som er rig på antistoffer og beskytter killingerne mod eventuelle infektioner.

Efter 36 timer begynder hunkatten at producere den mælk, som vil være killingernes eneste kilde til energi de første uger af deres liv.
 

KOSTEN PÅVIRKER MÆLKENS SAMMENSÆTNING

Mælkens sammensætning kan påvirkes af, hvilken type foder hunkatten spiser, hvor i diegivningsperioden hun er, og hvor mange killinger hun har. Undersøgelser har vist, at mælk fra hunkatte, der spiser et energirigt foder, har et højere tørstofindhold end mælk fra hunkatte, som spiser et foder med lavere fedtindhold. Forskellen har i første omgang med mælkens fedtindhold at gøre. Hunkatte, der får et foder med højt fedtindhold, producerer altså mælk med højere fedtindhold. Det har stor betydning for mælkens energitæthed og dermed killingernes vækst. En fedtrig kost er også godt for hunkatten, eftersom hun så kan bruge mindre af sine egne fedtreserver og alligevel producere nok mælk.
 

QUEEN SIKRER OPTIMAL MÆLKEPRODUKTION

Queen er udviklet til at opretholde en optimal mælkeproduktion hos hunkatten og til at dække hendes høje energibehov i denne krævende periode. Dette kan lade sig gøre takket være følgende kombination:
 

Højt energiindhold

Under diegivningen har hunkatten et meget højt energibehov. Det betyder, a hun skal spise et foder med høj energitæthed for ikke at gå for meget ned i vægt. Et foder med høj smagelighed og et højt energiindhold hjælper hunkatten med at opretholde en god mælkeproduktion.
 

Højt fedtindhold

Fedtindholdet i det foder, hunkatten spiser under diegivningen, har en direkte indvirkning på mælkens fedtindhold. Et fedtrigt foder giver øget fedtindhold i mælken, hvilket er vigtigt for killingernes vækst. Det er især vigtigt, når kuldet er stort.
 

Tilskud af L-carnitin

Carnitin er en aminosyre, som indgår naturligt i hunkattens mælk. Killingerne kan selv producere carnitin, men ikke i store nok mænger til at dække deres behov. De er derfor afhængige af den mængde carnitin, de får fra mælken. Carnitin er nødvendigt for at transportere fedtsyrerne ind i mitokondrierne, der igen er nødvendige, for at killingerne kan omdanne mælkefedtet til energi. Undersøgelser har vist, at hunkatten bruger sine egne reserver af carnitin under diegivningen for at opretholde carnitinniveauet i mælken. Queen indeholder L-carnitin for at sikre, at hunkattens mælk indeholder tilstrækkelige niveauer, og for at undgå, at hunkattens egne niveauer falder til et for lavt niveau.
 

Høje niveauer af essentielle fedtsyrer og beriget med fedtsyrerne EPA og DHA

Killingerne kan selv producere enkelte flerumættede fedtsyrer. De kan benytte enkelte forstadier, som findes i mælken (f.eks. linolsyre) til at danne arachidonsyre, men ikke i store nok mænger til at dække deres behov. Killingerne er derfor afhængige af, at mælken indeholder enkelte fedtsyrer. Hunkatte, som fodres med høje niveauer af essentielle fedtsyrer, kan producere mælk, der indeholder høje niveauer af netop disse fedtsyrer. Queen indeholder derfor høje niveauer af blandt andet linolsyre, arachidonsyre, EPA og DHA.
 

SMAGELIGHED ER ALFA OG OMEGA

Sidst, men ikke mindst, er det meget vigtigt, at et foder til drægtige og diegivende hunkatte smager godt. Queen blev lanceret for ti år siden, og produktet har gennemgået flere forskellige opdateringer siden da. I 2012 blev en omfattende udvikling af smageligheden gennemført, og forsøg med et større antal opdrættere viste, at drægtige og diegivende hunkatte godt kunne lide foderet. Hele 80 % af opdrætterne var tilfredse eller meget tilfredse med produktets smagelighed.

Giv hunkatten de bedste forudsætninger under næste løbetid ved at vælge ROYAL CANIN® Queen fra første dag i løbetiden. 

  • facebook
  • youtube
  • instagram