Undgå overvægt - Royal Canin

Livet med din kat

Undgå overvægt

Undgå overvægt

Katten forventes at regulere sin indtagelse af foder i henhold til sit behov, men faktisk er 25 til 40 % af de katte som dyrlægerne undersøger overvægtige. Det er derfor tilrådeligt at være på vagt og tilbyde katten et foder med et moderat energiindhold.

Overvægt er et stigende problem

Der er mange faktorer, som forklarer at mellem 25 og 40% af danske katte er overvægtige: katten er blevet et by-dyr, steriliseret/kastreret, med begrænset eller ingen udendørs adgang, hvilket resulterer i en ændring i dens energibehov.  En kat på 4 kg, som færdes udendørs, har behov for cirka 300 kcal/dag, mens dens forbrug indendørs blot ligger på 200 kcal/dag, dvs. en tredjedel lavere. Desuden har en kat med et inaktivt liv, som tilbydes foder med højt fedt- og energiindhold, sværere ved at regulere sit indtag.

Ud over den smukke figur er det hovedsagelig kattens helbred, som risikerer at blive påvirket. Overvægt er et tidligt tegn på fedme, og fedme er forbundet med mange andre sundhedsmæssige problemer og sygdomme som f.eks. diabetes, urinsten, ledsmerter og hudproblemer.
 

Hvordan vurderer man en kats overvægt?

Selv uden at veje katten kan tegn på overvægt opdages bare ved at ae den og holde opmærksomt øje med den.

Dens ribben og rygsøjle må ikke være synlige, men nemme at mærke. Når du ser katten i profil eller ovenfra, skal den have en tydeligt markeret talje, og dens bug må ikke hænge ned. Hvis bugpartiet virker udspilet, og du skal trykke dine fingre ind for at nå dens ribben, skal du reagere.

Almindeligvis nås idealvægten for de fleste katte ved vækstens afslutning, dvs. mellem 8 og 12 måneders alderen. Denne vægt kan være ret nyttig som referencepunkt resten af kattens liv, for du skal stræbe efter at holde denne vægt, uanset kattens livsstil.
 

Hvorfor bliver katten overvægtig?

Forekomsten af overvægt er langt større hos inaktive katte sammenlignet med katte, som har udendørs adgang. En velfodret kat med udendørs adgang kan jage i mindst fire timer om dagen. Det er derfor let at forstå, hvor vigtigt det er for en kat, som ikke kommer ud, at kunne give udtryk for sin naturlige adfærd forbundet med dens jagtinstinkt: at lege, kravle, hoppe ....

Kedsomhed er en af årsagerne til overvægt! Et kattetræ, legetøj og opmærksomhed hver dag kombineret med et foder egnet til livet indendørs er en god løsning på risikoen for at tage for meget på. Hvad angår "godbidder", så burde de helt enkelt forbydes, medmindre de overholder kattens ernæringsbehov og er taget med i beregningen af kattens daglige foderindtag.

Livet indendørs går ofte hånd i hånd med sterilisation/kastration. Katten kan øge sit daglige foderindtagelse med 20% meget hurtigt, selv om den mindsker sit energiforbrug med omkring 30%, hvilket øger risikoen for overvægt. At holde øje med kattens vægt kombineret med at give den et foder egnet til dens nye behov som steriliseret/kastreret kat, vil hjælpe den med at holde sin idealvægt.

  • facebook
  • youtube
  • instagram