Livet med din kat

Aktiver din kat

Katte er et aktivt dyr, som synes om at lege og jage. Det kan du bruge til at lære katten at apportere – en leg man ellers mest forbinder med hunde. Indekatte kan også lære at gå i snor og på den måde komme på gåture, blive mentalt stimuleret og få motion. Det kræver kun en lille portion tålmodighed og ihærdighed at udvikle din kats færdigheder. 

Lær din kat at apportere 

De fleste katte har brug for lidt mere opmuntring end kærlighed eller leg i sig selv, så vær forberedt og hav lidt af favoritslikket klar når du træner. 

  • Det første trin er at bruge et stykke legetøj, som du ved at din kat kan lide at lege med. En legetøjsrotte eller en blød boldt er eksempler på legetøj, som er nemt for katten at samle op og bringe tilbage til dig.
  • Du kan eventuelt rulle legetøjet i lidt kattemynte og vise den til din kat. Sørg for at katten er interesseret i legetøjet og gerne vil have det. Når du har kattens opmærksomhed kaster du legetøjet lidt væk.
  • Når katten løber for at fange legetøjet, følger du efter og tager legetøjet så snart den har fanget det. Ros katten og sig at den er dygtig!
  • Gå nu tilbage til det sted hvor i startede og sørg for at katten følger efter dig. Søg igen kattens opmærksomhed, kast legetøjet lidt væk og gentag beløningsproceduren. 

Du kan forsøge at give katten en kommando når du kaster legetøjet og måske lidt af dens favoritslik når den fanger det. Hvis du er ihærdig og holder træningstiden tilpas kort og sjov, får du med tiden en kat som – helt af sig selv - kommer tilbage til dig med legetøjet.
 

Tag indekatten med på tur

En udendørs gåtur i snor er en rigtig god måde at aktivere din kat – den får både motion og bliver mentalt stimuleret. Forvent ikke at din kat følger efter dig på samme måde som en hund. Det er intet problem at få katten til at følge dig, men den kommer ikke til at gå lige ved siden af dig. 
 

Vend langsomt din kat til selen

Brug altid en sele der er lavet til katte og ikke et halsbånd. Giv din kat selen på og lad den få tid til at vænne sig til den. Giv din kat en belønning når den har fået selen på og endnu mere når den ikke bider i selen eller forsøger at slippe ud af den. I begyndelsen vil din kat forsøge at bakke ud af selen, derfor skal du træne katten i at have selen på i kort tid hver dag. Til sidst kan du sætte en snor i, sådan at katten også vænner sig til at have noget ekstra koblet til selen. 
 

En gåtur kræver træning

Når din kat har vænnet sig til selen og snoren, kan du begynde med at gå rundt i huset med katten og forsøge at lokke den til at gå den samme vej som dig. Tving ikke din kat til noget som den ikke vil! Når din kat har det fint med små korte ture indenfor, er det tid til at gøre et forsøg udenfor. Tag din kat med til et roligt område i nærheden af dit hjem, for eksempel en baggård eller din egen have. Bliver katten skræmt, skal du tage dem med ind igen, det er nemlig vigtigt at katten ikke udsættes for unødvendigt stress. 

Det er ikke usædvanligt at katten ser urolig ud i begyndelsen. Kropssproget er forsigtigt, lidt krybende og halen holdes lavt - Katten er på nyt territorium. Giv katten rigeligt med ros mens den udforsker det nye område, den bliver gradvist modigere med tiden.

Efter mange udendørsbesøg kan i forsøge at udvide turene. Undgå områder med trafik og mange fodgængere indtil din kat føler sig mere bekvem ved at være ude blandt fremmede mennesker, lyde og dufte. Til sidst får du en skøn gåturskammerat. 

  • facebook
  • youtube
  • instagram