Hjem Om katten Katten Katteracer At anskaffe sig en racekat

Katteracer

At anskaffe sig en racekat

AT ANSKAFFE SIG EN RACEKAT

Med valget af en racekat følger ofte en større grad af vished end ved anskaffelsen af en almindelig huskat. Blandt andet vil du have en grundlæggende viden om, hvad du kan forvente, når det kommer til kattens adfærd og egenskaber. Dog kan det svært at vælge en race. Der er en række elementer, som bør tages i betragtning, og i denne korte vejledning vil vi forsøge at hjælpe dig godt på vej til at træffe den rette beslutning i valget af en racekat til netop dit hjem.

Langhåret eller korthåret? Lille eller stor? Katte kan se ud på mange forskellige måder afhængig af racen. Men det er ikke kun det ydre, som er forskelligt. Også medfødte egenskaber, personlighed, behov og sind adskiller sig fra race til race. Og hvor en aktiv og legesyg kat kan være det perfekte match for nogle mennesker, vil en rolig og mild kat passe bedre til andre.

 

FØR DU VÆLGER

De fleste racer er blevet opdrættet for at opnå et bestemt sæt egenskaber. Ved at vælge en racekat kan du altså derfor have lettere ved at vælge netop den kat, som passer til dig og dit liv. Racen giver dig en vis sikkerhed, fordi du ved, hvad du kan forvente af din nye følgesvend.

Men der er stadig spørgsmål, du bør stille dig selv, inden du begynder at kontakte opdrættere:

  • Fysisk fremtoning? Hvilke egenskaber er vigtige hos katten? Fysiske træk og egenskaber afviger fra race til race, og det er meget vigtigt at overveje, hvilke træk der passer til dig. Bølget eller glat pels? Lille eller stor? Hvilken farve? Adræt og eventyrlysten eller en kat, der har det bedst i sofahjørnet?
  • Personlighed? Hvilken personlighed passer til din egen? Det kan være en god idé at gå igennem de forskellige racer og deres personlighedstræk for at finde en kat, der passer godt til dig. Personlighedstrækkene strækker sig lige fra genert og afvisende, springende og aktiv til doven og mild. Hver race er unik, og du vil få gavn af at sætte dig ind i forskellene, inden du vælger.
  •  Lang eller kort pels? Hvor meget tid vil du bruge på pelspleje? Langhårede katte er dejlige, men de har brug for daglig kæmning og børstning. Hvis du ikke har lyst eller tid til at pleje pelsen dagligt, bør du i stedet overveje en korthåret race.
  • Han eller hun? Generelt er han- og hunkatte lige gode kæledyr - og forskellen i personlighed er ofte minimal. Alligevel har nogle mennesker en præference for det ene køn frem for det andet. Derfor er det vigtigt at gøre sig det klart, om man har et særligt ønske om en han- eller en hunkat, inden man kontakter en opdrætter.

 

KONTAKT EN OPDRÆTTER

Når du har truffet dit valg, er det tid til at kontakte en opdrætter af den pågældende katterace (det kan være en god ide at finde flere for en sikkerheds skyld). Opdrætteren vil kunne besvare de spørgsmål, du måtte have til racen, og i de fleste tilfælde vil du også kunne besøge ham eller hende og se kattene, inden du træffer en beslutning.

En racekat har en stamtavle. Stamtavlen udleveres af opdrætteren og giver information om killingens forældre. Samtidig fungerer den som en garanti for, at katten er, hvad opdrætteren eller sælgeren hævder, at den er.

Det er altid en god idé at se killingen i sit hjemmemiljø - sammen med sin mor og søskende i omgivelser, hvor den føler sig sikker og tryg. Det giver dig et godt "førstehåndsindtryk", hvor du selv kan bedømme kattens sind og opførsel.

Giv opdrætteren information om dig selv og om det miljø og hjem, din kommende kat skal bo i. Har du planer om at deltage på katteudstilling med din kat, er det godt at informere opdrætteren om dette fra start. 

Det er vigtigt at huske, at det er opdrætteren, der træffer den endelige beslutning om salget. Det er hans eller hendes ansvar at sikre, at katten får et godt hjem, der passer til dens unikke behov.

 

 

  • facebook
  • youtube
  • instagram