Sådan forebygger du overvægt hos din hund eller kat
Hjem Om hunden Tips til livet med hund Overvægt Sådan forebygger du overvægt hos din hund eller kat

Overvægt

Sådan forebygger du overvægt hos din hund eller kat

Over 30 procent af alle hunde og katte i Danmark vurderes at være overvægtige. Er du bekymret for, om din hund eller kat  er en del af statistikken? Her er tre tips til at forebygge overvægt.

Overvægt hos hunde og katte er lige så alvorligt som hos mennesker. Ud over risikoen for at blive ramt af alvorlige sygdomme som slidgigt, diabetes, luftvejssygdomme og urinvejsinfektioner bliver den overvægtige hund eller kat mindre villig til at lege og bevæge sig.

Det bedste er selvfølgelig, hvis man som dyreejer kan sørge for, at hunden eller katten ikke bliver overvægtig til at begynde med. Vi har samlet nogle gode råd, som du bør følge for at undgå, at din hund eller kat bliver overvægtigt. 

 

Gode foderingsrutiner

Fodr regelmæssigt: Katte og hunde er vanedyr, og ligesom mennesker har de det bedst med regelmæssige måltider, for at fordøjelsen virker optimalt.

Hold styr på godbidderne: Godbidder til katte og hunde indeholder ofte mange kalorier. Hvis du træner med hunden og vil give den ekstra foder, anbefaler vi, at du giver den godbidder med lavt kalorieindhold. Royal Canin har for eksempel Educ, der indeholder mindre end 3 kalorier pr. styk.

Hold styr på dine omgivelser: Fodrer andre din kat eller hund? Hvis du har gæster i hjemmet, eller hvis dit kæledyr ofte passes af andre, skal du sikre dig, at de følger de samme regler som dig selv. Bestemte tidspunkter for fodring er det første skridt på vej mod en sund livsstil for dit kæledyr.

 

Vælg legetøj i stedet for godbidder

En kat eller hund, der tigger, er ikke altid ude efter godbidder. Stimulér hellere dyret ved at få det i gang med en aktivet eller leg i stedet for at give det en godbid. En kat kan jage legetøj i en snor. Din hund kan du tage med på en inspirerende gåtur, hvor den hopper op på sten, leder efter gemt legetøj eller løber rundt i kuperet terræn.

 

Bymiljø - en udfordring, når man skal holde formen

En kat, som ikke kan bevæge sig frit omkring udenfor, bruger naturligvis mindre energi, end en udekat gør. Er den desuden steriliseret/kastreret, så har den et endnu mindre energibehov.

En udekat på 4 kg har brug for ca. 300 kcal/dag, mens en indekat af samme størrelse kun har brug for 200 kcal/dag. En udekat jager i måske 4 timer pr. dag, hvilket understreger vigtigheden af at holde særligt indekatte på en streng og afbalanceret diæt. Sterilisering/kastrering sænker kæledyrs energibehov betydeligt (-30 %). Det er derfor vigtigt at justere både mængden og typen af foder umiddelbart efter en sterilisering/kastrering for at bevare en sund vægt.

Selv for hunde i bymiljøer er det ofte en større udfordring at komme af med de overflødige kilo. Løsningen er imidlertid ikke at reducere mængden af det almindelige foder. Strikt rationering af det sædvanlige foder som vægttabsplan kan forårsage andre komplikationer: Du risikerer, at der opstår ernæringsmæssige mangler, eftersom der indtages en mindre andel af de nødvendige næringsstoffer.

Et velafbalanceret vægttabsfoder fra dyrlægen med mindre energiindhold per gram foder kan gives i samme mængde som et almindeligt foder. Det giver mæthed og koncentrerer næringsstofferne, så der ikke opstår mangler.

 

Værd at vide om overfodring

Vidste du, at et tyggeben i råhud til en hund på 20 kg svarer til 4 kanelsnegle til et menneske? 
Og bare 30 g skinke til en kat på 4 kg er det samme som hele 12 kanelsnegle til et menneske!

 

Få mere at vide

Products, VEt+SPT
  • facebook
  • youtube
  • instagram