Tegn på, at din hund skal tabe sig
Hjem Om hunden Tips til livet med hund Overvægt Bør din hund skal tabe sig?

Overvægt

Bør din hund skal tabe sig?

Mindst hver tredje hund i Danmark vurderes at være overvægtig – og tallet er stigende. Er din hund en af dem? Her er tegnene på, at din hund bør gå ned i vægt. 

For mange kalorier ind og for få ud. Lige som det er tilfældet for mange mennesker, så lider også mange hunde af overvægt Forskellen er, at en madglad hund ikke tænker over kalorierne, hvilket betyder, at du som dyrets ejer skal være den, der sætter begrænsningerne.

Har du styr på, hvilke tegn der tyder på, at din hund bør tabe sig? Royal Canin har forsket i overvægt hos kæledyr i mange år, og her har vi samlet et par vigtige tegn, du bør have styr på.

 

Ændret adfærd

En overvægtig hund får sværere ved at bevæge sig, hvilket kan være starten på en negativ spiral, hvor hunden er tilbøjelig til at blive inaktiv og tilbringe en stor del af sin tid med at sove, hvilket gør, at den forbruger endnu færre kalorier. Når det bliver sværere at bevæge sig og lege, kan hunden blive mindre legesyg. Den overvægtige hund har også tendens til at tigge mere efter mad eller søge efter mad på egen hånd.

 

Dårligere fysisk helbred

En hund, der lider af overvægt og har gjort det i nogen tid, vil have belastet kroppen mere. Det begrænser bevægeligheden, og hunden kan få ledproblemer eller andre følgesygdomme til overvægt. 

Overvægt øger risikoen for udvikling af hjertesygdomme, hedeslag og problemer med de øvre luftveje. Overvægt hos hunde kan også have en indvirkning på deres immunsystem. I nogle undersøgelser viste overvægt hos hund sig at være en risikofaktor for udvikling af urinsten og endda visse former for kræft.

 

Forringet livskvalitet

Forskellige hunderacer og individer har forskellige adfærd, personligheder og aktivitetsniveauer. Overvægt gør det sværere for hunden at bevæge sig, det bliver mere anstrengende, og den kan få ømme led og opleve stivhed i kroppen. Det fører til, at hunden får dårligere livskvalitet og kan blive deprimeret.

 

Hvad kan du selv gøre?

Er du usikker på, om din hund er overvægtig? For at danne dig et overblik kan du starte med at læse Hvordan ved jeg, om min hund er overvægtig? Her kan du lære, hvordan du foretager en fysisk og visuel vurdering af hundens kropstilstandved hjælp af den såkaldte Body Condition Score (BCS). Resultatet af BCS-vurderingen vil give dig en grundlæggende idé om din hunds fysiske tilstand.

Det er meget almindeligt, at man som dyreejer undervurderer sin hunds Body Condition Score, selv når man har foretaget en vurdering. Føler du dig usikker? Tal med din dyrlæge eller veterinærsygeplejerske ved dit næste besøg hos dyrlægen. De kan hjælpe dig med at afgøre, om din hund har et vægtproblem, og i så fald udvikle et skræddersyet vægttabsprogram.

Husk, at 1 ekstra kilo hos en mellemstor hund svarer til 7 ekstra kilo hos et menneske - så der skal ikke meget til, før det påvirker din hund. 

 

Læs mere:

  • facebook
  • youtube
  • instagram