Cookie - indstillinger Sådan opbevarer du foderet i sommervarmen - Royal Canin
Hjem Om hunden Tips til livet med hund Hundens helbred Sådan opbevarer du foderet i sommervarmen

Hundens helbred

Sådan opbevarer du foderet i sommervarmen

Hjælp, det kribler og krabler – sådan opbevarer du foderet i sommervarmen

En artikel om de mest almindelige skadedyr i tørfoder

Tørfoder er det rene tag selv-bord for en række forskellige skadedyr. Er du bekymret for, at foderet bliver ødelagt i varmen eller angrebet? Her får du tips om, hvordan du opbevarer foderet, så det holder længst muligt i sommervarmen.

De mest almindelige skadedyr i fodersammenhænge

Insekter, som i fodersammenhæng regnes for skadedyr, tiltrækkes af varme, som er nødvendig for deres udvikling. Denne udvikling sker oftest i fire trin: æg, larve, puppe og voksent insekt. Udviklingshastigheden styres i høj grad af varme, men også af adgangen til mad.

 

Sådan undgår du, at skadedyr får adgang til foderet

Tørfoder, som indeholder en række råvarer, der hver for sig er attraktive for skadedyr, skal opbevares som tørre fødevarer, det vil sige rent, tørt og køligt.

Allerede i butikken skal du se på posen med tørfoder med samme kritiske øjne, som når du vurderer en pakke havregryn eller en pose mel. Er emballagen hel og ren? 

 Når du kommer hjem med posen, skal du sørge for følgende:

 • Foderposen skal opbevares rent, tørt og køligt.
 • Når posen er åbnet, skal den opbevares i en lufttæt beholder af plastik eller metal, som forhindrer skadedyr i at få adgang til produktet. En tætsluttende beholder sikrer også, at smagen og næringsværdien bevares længere!
 • Foder opbevares ofte i garage, udestue, bryggers eller fyrrum. Det er ikke velegnede steder, da porte eller døre ofte er åbne i sommerhalvåret. Undertiden er hygiejnen her heller ikke den bedste. Risikoen for, at fedtet i foderet bliver harskt, er også større på varme steder.
 • Vær omhyggeligt med at fjerne foderpiller, som havner uden for foderbeholderen. Foder, der bliver liggende, tiltrækker insekter, som kan komme flyvende udefra. Selv gnavere tiltrækkes af spildt foder.
 • Undgå at opbevare foder i nærheden af fuglefrø, et produkt der ofte findes skadeinsekter i.

 Hvis du finder skadedyr i et tørfoder, er dette givetvis ikke en særlig behagelig oplevelse. Men prøv at stoppe op og tænke lidt over det, før du smider posen ud:

 • Hvordan ser insekterne ud?
 • Hvornår er foderet fremstillet?
 • Hvor og hvornår er foderet købt?
 • Hvordan er det blevet opbevaret?

Disse oplysninger er vigtige for os som producenter, så vi kan undersøge, i hvilket led skadedyrene kan have fået adgang til foderet, og hvilke foranstaltninger vi skal tage.

Husk, at korrekt håndtering og opbevaring af dit tørfoder er alfa og omega, når det drejer sig om at undgå skadedyr. Hvis du som kunde oplever, at der er noget galt med foderet, er du altid velkommen til at kontakte os hos Royal Canin. Vi er meget taknemmelige for al feedback, vi får, og ser det som en vigtig del af vores forbedringsarbejde. 

 

Almindelige skadedyr:

Flæskeklanneren (Billede) fungerer som renovationsarbejder i naturen. Der tager den sig af døde smådyr som fugle og mus. Flæskeklanneren kan flyve, og om foråret og sommeren vil den gerne ind i vores hjem. Vel inde søger den først og fremmest fede, aromatiske animalske produkter som tørfoder. Flæskeklanneren er desuden meget glad for det fedt, der samler sig i emhætten og dens kanaler.

Flæskeklanneren bliver 6-12 mm lang og er brunsort med et letgenkendeligt lysebrunt tværbånd over dækvingerne. Det lysebrune bånd har tre mørke prikker på hver halvdel. Flæskeklannerlarver er mørkebrune til sorte med behåring og har to horn på den spidse del, som er bagkroppen. Larven er cirka 10 mm lang.

Halvmøl (Billede) findes der mange typer af, men dem, man oftest ser i fodersammenhæng, er lille melmøl og stort melmøl. Disse to typer har som deres navne antyder specialiseret sig i miljøet i møller, men tiltrækkes også af tørfoder.

Halvmøllet er en lille sommerfugl, som er 10-14 mm langt og cirka 20-28 mm mellem spidserne på de skifergrå vinger. Halvmøl flyver helst ikke i stærkt lys, men trives bedst, når det er mørkt. Selve møllet, som er det sidste trin i udviklingen, lever ikke så længe og spiser heller ikke noget. Dens eneste opgave er at finde et godt sted at lægge sine æg. Et enkelt møl kan lægge flere hundrede æg i løbet af sit liv. Larven er 12-15 mm, når den er størst, og er gråhvid. Larverne spinder fine, klæbrige tråde, som gør, at de angrebne produkter samler sig til tætte, spindelvævslignende klumper. Halvmøl kan godt lide varme, men kan være aktive helt ned til +4 ⁰C.

Biller er en fællesbetegnelse for forskellige typer melbiller (billede) og kornbiller (billede). Begge er almindelige og kan findes i store mængder i kornprodukter både i hjemmet og i lagerrum. De mest almindelige biller i fodersammenhæng er lysolbille og savtakket kornbille. Lysolbiller afgiver et karakteristisk stof, lysol, som sætter sig i de angrebne produkter. Lysol har en stærk duft, som er let at genkende. Duften er tydelig, hvis man trykker en bille i stykker og lugter til den. Billerne er cirka 4-6 mm lange, og larven bliver noget længere, cirka 10 mm.

 

Hvad gør Royal Canin for at forebygge skadedyr?

I de fleste tilfælde, hvor der forekommer skadedyr i foder, opdages dette i butikken eller hos slutforbrugeren, og det er meget sjældent, at årsagen til problemet findes på fabrikken. Vi stiller høje krav til leverandørerne af de råvarer, vi bruger i vores foder. Når råvarerne ankommer til vores fabrik, undersøges hver leverance blandt andet for forekomsten af skadeinsekter. Finder man skadeinsekter eller andet, som ikke stemmer, afvises leverancen med det samme fra fabrikkens område. 

Når vi fremstiller tørfoder, gennemgår alle indgående råvarer en ekstrudering. Ekstruderingen indebærer, at råvarerne opvarmes til over 100 grader under højt tryk. Hverken æg, larver eller voksne insekter overlever denne behandling. Efter ekstrudering tørres, afkøles og pakkes foderet på fabrikken. For at minimere forekomsten af skadedyr på fabrikken er der strenge kontrol- og rengøringsrutiner for hvert trin i fremstillingsprocessen. Hver uge lukkes produktionen, og hele fabrikken rengøres omhyggeligt. Denne rengøring tager 8 timer og udføres af 14 personer. Ud over dette tages der en række andre forholdsregler. For eksempel er der udsat halvmølfælder rundt omkring på fabrikken, som ved hjælp af feromoner tiltrækker hanmøl. Fælderne tjekkes regelmæssigt og er et hjælpemiddel til at se, hvor mange halvmøl, der er i forskellige områder.  Ved hjælp af dem og andre insektfælder tilpasser vi rengøring og sanering efter behov. 

 • facebook
 • youtube
 • instagram