Hjem Om hunden Hvalpen Væksten – en vigtig periode Vigtige næringsstoffer under løbetid og drægtighed

Væksten – en vigtig periode

Vigtige næringsstoffer under løbetid og drægtighed

HT 42d fra ROYAL CANIN® er et unikt produkt udviklet til at give avlstæver de bedste forudsætninger under løbetiden og den første fase af drægtigheden.

FASERNE I TÆVENS DRÆGTIGHED

Drægtighedens varighed er hos en tæve 63 dage og kan inddeles i to tydeligt adskilte faser. I den første fase, som løber frem til den 42. drægtighedsdag, stiger tævens energibehov ikke særlig meget og dermed heller ikke i hendes vægt. I denne fase bør tæven fodres med et foder af høj kvalitet, som har et energiindhold, der er beregnet til at bevare hendes idealvægt. Omkring dag 42 går drægtigheden ind i anden fase, og det er først nu, tævens energibehov og vægt begynder at ændre sig. Faktisk sker mere end 70 % af fostervæksten i den anden drægtighedsfase.

En tæve øger i gennemsnit sin vægt med 15-25 % under drægtighed og vender næsten umiddelbart efter fødslen af hvalpene tilbage til sin normale vægt. Det betyder, at det meste af tævens vægtforøgelse under drægtighed består af fostrenes vægt, og at hun i modsætning til hunkatten ikke opbygger større fedtreserver under drægtigheden.
 

FODRINGENS BETYDNING UNDER LØBETID OG DRÆGTIGHED

Det, tæven spiser under drægtigheden, har stor betydning for de nyfødte hvalpes udvikling og livskraft. Et velafbalanceret foder af høj kvalitet er vigtigt for at give både tæven og hvalpene de bedste forudsætninger. HT 42d er et foder tilpasset avlstæver fra løbetidens første dag og frem til dag 42 i drægtigheden. Energiindholdet i foderet er tilpasset, så tæven holder idealvægten. Foderet indeholder desuden næringsstoffer, som kan have en positiv indvirkning på tævens forplantningsevne og hvalpenes udvikling.
 

VÆGTEN ER VIGTIG

Det er meget vigtigt, at tæven er i god form og holder vægen. Overvægt har en negativ indvirkning på forplantningsevnen hos de fleste arter, herunder mennesket. Og der er gode grunde til at antage, at det samme gælder hos hunden. Man troede længe, at fedtvæv var dødt væv, men nu ved vi, at det ikke er tilfældet. Fedtvæv udskiller forskellige typer hormoner, blandt andet leptin, som igen kan have en negativ indvirkning på hormonudskillelsen fra hypothalamus. Fra hypothalamus udskilles en række forskellige hormoner, herunder hormoner forbundet med forplantningen. Forekomsten af en stor mængde fedtvæv i kroppen kan derfor nedsætte tævens fertilitet og forplantningsevne.

De fleste undersøgelser viser, at tæver, som er overvægtige under drægtigheden, har en øget risiko for komplikationer under fødslen af hvalpene. Det skyldes til dels, at fedtvæv ophobes i kroppens muskler og bevirker, at muskelsammentrækningerne forringes. Hos en tæve med for meget overflødigt fedt vil sammentrækningerne af livmoderen derfor sandsynligvis blive mindre effektive, hvilket øger risikoen for kejsersnit. Overvægt giver desuden også øget risiko ved narkose. Alt i alt er der altså gode grunde til at stræbe efter at bevare avlstævens idealvægt frem til sidste tredjedel af drægtigheden. Det er først der, tævens energibehov og vægt stiger.
 

Hvad betyder navnet HT 42d?

HT 42d kan virke som et mærkeligt navn på et foder. HT står for ”heat”, som betyder løbetid på engelsk, og 42d henviser til, at foderet skal bruges frem til dag 42 i drægtigheden. HT 42d betyder altså fra løbetidens første dag til 42. drægtighedsdag.
 

VIGTIGE NÆRINGSSTOFFER UNDER LØBETID OG DRÆGTIGHED

HT 42d er et unikt produkt udviklet til at give avlstæven de bedste forudsætninger under løbetiden og den første fase af drægtigheden. Visse næringsstoffer har vist sig at have stor betydning for optimal forplantningsevne og fosterudvikling. I HT 42d har vi taget hensyn til dette ved at tilsætte ekstra folinsyre, betakaroten og omega-3-fedtsyrer.

Folinsyre
Er et B-vitamin, som er særlig vigtigt under løbetid og drægtighed. Folinsyre medvirker i dannelsen af DNA, og under drægtighed stiger behovet for dette næringsstof, især i første del af drægtigheden. Undersøgelser tyder også på, at tilskud af folinsyre tidligt i drægtigheden kan mindske risikoen for ganespalte hos hvalpene.

Betakaroten
Er et forstadie til A-vitamin hos hunden. Betakaroten fungerer som en antioxidant og kan have en positiv indvirkning på produktionen af drægtighedshormonet progesteron. Betakaroten beskytter også fostrene mod frie radikaler under fosterudviklingen.

HT 42d indeholder høje niveauer af omega-3-fedtsyrerne EPA og DHA. Øget tilskud af disse fedtsyrer til tæven under både drægtighed og diegivning har en positiv indvirkning på udviklingen af hvalpenes syn, indlæringsevne og hukommelse.
 

GIV AVLSTÆVEN DE BEDSTE FORUDSÆTNINGER

Med HT 42d giver du din avlstæve de bedste forudsætninger under løbetiden og den første fase af drægtigheden. Hold øje med, at tæven holder idealvægten og er i god fysisk form. Fodermængden skal ikke øges før omkring dag 42 af drægtigheden. Det er først der, tævens energibehov stiger, og det er tid til at skifte til et mere energirigt foder som ROYAL CANIN® Starter-produkterne. De er tilpasset tævens behov i drægtighedens sidste fase og under diegivningen.

  • facebook
  • youtube
  • instagram