Vækstkurven - Royal Canin

Væksten – en vigtig periode

Vækstkurven for hvalp

Væksten er forskellig fra hund til hund

Uanset om de er små, mellemstore, store eller meget store, så har alle hvalpe en forskellig vækst. Ved hjælp af vækstkurver er det muligt at holde øje med en passende vækstudvikling, ikke mindst fordi væksten ikke er jævn over tid. Væksten er en afgørende fase i hundens liv og bestemmer på en gang den fremtidig voksne hunds natur og om den får en harmonisk kropsbygning.
 

Vækstkurver

For at forsøge at vurdere, om en hvalps vækst er normal eller ej, har dyrlægen flere ret nyttige værktøjer til sin rådighed: gennemsnitlige vækstkurver for hanhunde og tæver. Ved hjælp af disse kurver, kan man tjekke en hvalps udvikling af vægten fra fødslen til voksenalderen. Den daglige vægtforøgelse stiger således efter fødslen for at nå et højt niveau og derefter falde, efterhånden som dyret når fuld udvikling (voksenalder og -vægt). Selv om hvalpenes vægt normalt stiger meget hurtigt med 5 til 10 % om dagen i løbet af de første uger, så viser en gennemgang af disse referencekurver for mange racer, at hunde af små racer og har en langsom væksthastighed og en meget tidlig vækst - allerede er ret tunge ved fødslen og igen ved fravænning i forhold til deres endelige voksenvægt. Med andre ord kan man sige, at en hvalp af lille race fødes"mere færdig" end en hvalp af mellemstor race og i endnu højere grad end en hvalp af stor race. Modsat har sidstnævnte en relativt lav fødselsvægt og en intens og langvarig vækst.
 

Store forskelle i modenhed alt efter race

Forskelle mellem hunderacer kan ses straks ved fødslen. En Dværg puddel tæve føder for eksempel 1 til 3 hvalpe, som hver vejer 150 til 200 gram. En Newfoundlænder tæve føder 8 til 10 hvalpe, og fødselsvægten for den enkelte hvalp svinger mellem 600 og 700 gram. Selv om en voksen hund af meget stor race vejer 25 gange mere enden hund af lille race, er forholdet i fødselsvægt kun 1 til 6. Hele stadiet og perioden for at nå en voksen hunds statur og vægt, er derfor ret forskellig afhængig af race. Derfor:

  • Den halve voksenvægt nås omkring 3 måneders alderen for hvalpe af små racer, men først ved 5 til 6 måneders alderen for hvalpe af store racer.
  • En Dværgpuddel når sin voksenvægt omkring 8 måneders alderen; på det tidspunkt har den ganget sin fødselsvægt med 20. Newfoundlænderen derimod vokser stadig, når den er 18 til 24 måneder gammel, og indtil den har ganget sin fødselsvægt med 100!

Det er vigtigt at forstå disse forskelle i den tidlige vækst og biologiske adfærd i løbet af vækstfasen. De forklarer især, hvorfor det er nødvendigt at give et foder der ikke kun er tilpasset hvalpens alder, men også dens størrelse og race, for at få en harmonisk vækst.

  • facebook
  • youtube
  • instagram