Hjem Om hunden Hvalpen Livet med din hvalp Værd at vide før hvalpen ankommer

Livet med din hvalp

Værd at vide før hvalpen ankommer

Værd at vide før hvalpen ankommer

Det at få en hvalp ind i huset er en utrolig stor glæde. Men samtidig kan der melde sig en række spørgsmål. Man bliver bombarderet med information om, hvad man skal eller ikke skal med sit nye familiemedlem. Der kommer gode råd fra naboer, venner og ikke mindst fra det sted, hvor man har fået dyret fra. 

Nogle råd kan være glimrende, mens andre kan være forældede i forhold til, hvad vi har af viden i dag. For der forskes konstant i hunde. 

Som dyrlæge vil jeg komme med et par gode råd, som du kan tage med dig videre.

Værd at vide før hvalpen kommer hjem

 • Det er vigtigt at være længe nok hos sin mor - Vidste du, at det er vigtigt for hvalpe at opleve alt det, de senere kan blive udsat for, i løbet af de første otte uger af livet? Derfor skal opdrætteren sørge for, at hvalpe får mulighed for at opleve alt det, som er normalt i livet, for eksempel at køre i bil, lyden af støvsuger og vaskemaskine samt at møde fremmede mennesker
  Hvalpe er klar til at forlade deres mor og søskende i kuldet, når de er otte uger gamle.
 • Forsikring - Sørg for at få forsikret din nye hvalp, så du får dækket dyrlægeudgifter. Du vil naturligvis helst ikke have, at dit dyr bliver sygt. Men hvis uheldet skulle være ude, eller der opstår sygdom, koster diagnosticering og behandling ofte temmelig meget. Forhør dig hos forskellige forsikringsselskaber og find det, som har en pris og dækning, der passer dig.
 • Vaccinationer - Lige efter fødslen får hvalpe antistoffer mod sygdomme fra deres mor gennem modermælken. Antistofferne er med til at beskytte dyret den første tid. Det er derfor vigtigt, at moderen er vaccineret, så hvalpen får overført de rigtige antistoffer. Derefter skal dyret danne sine egne antistoffer mod sygdom. Her vil vaccination bidrage til, at det unge dyrs krop producerer antistoffer mod farlige og smitsomme sygdomme.
   
  Det er lidt forskelligt hvilke slags vacciner, der bruges, og hvor stort infektions presset er. Derfor vil jeg anbefale at tage kontakt til den lokale dyreklinik for at høre, hvordan vaccinationsprogrammet for netop dit kæledyr skal fastlægges.
 • ID-mærkning - Bed også dyrlægen om at ID-mærke dit nye familiemedlem, hvis det ikke allerede er sket. Ved ID-mærkning placeres en lille mikrochip på cirka 4x1 millimeter under huden. Ved hjælp af en scanner kan man læse chippens nummer og derefter finde frem til ejeren i en landsdækkende database.
 • Ormekur - Indvoldsorm overføres meget nemt mellem mor og barn. Ofte har hvalpene allerede fået flere ormekure, før de kommer til deres nye ejer. Tal med din dyrlæge om behandling mod orm, allerede når I kommer på første besøg.
 • Udvikling i forskelligt tempo - Hvalpe skal udvikle sig meget på kort tid. En hvalp af lille race er måske fuldt udviklet, når den er syv til otte måneder gammel, mens en hvalp af en stor race kan bruge to år på at blive fuldt udviklet. Væksten er et samspil mellem de næringsstoffer, det unge dyr spiser, de gener, dyret har fået fra sine forældre, mængden af motion og påvirkningen fra hormoner (væksthormoner, kønshormoner).

 

Fodring af hvalpe

Ernæringen til et dyr, der vokser, skal være sat sammen, så kroppen kan fungere optimalt samtidig med, at det unge dyr udviser en normal vækst og udvikling. Det er vigtigt, at dyret ikke bliver overvægtigt under væksten, så man undgår unødig belastning af knogler og led. En hvalp skal være slank og velproportioneret! 

Det helt unge dyr vil udforske sine omgivelser ved blandt andet at lugte til og smage på alt. Det kan føre til, at de lettere får problemer med maven og løs afføring.

 

Skal alle hvalpe have det samme foder?

Der er stor forskel i størrelsen på voksne hunde afhængig af racen og derfor også i væksthastigheden. Og vi ved også, at hunde af små racer har tendens til at have andre udfordringer end hunde af store racer. Hunde af små racer er særligt udsatte for at få tarmproblemer og problemer med urinsten, mens man hos hunde af store racer oftere ser led- og knogleproblemer.

 

Brug et tilpasset foder

Royal Canins forskere har sammen med opdrættere, dyrlæger og universiteter verden over udviklet ernæring til hvalpe. De har på den måde udviklet produkter, som er tilpasset det enkelte individs udvikling. Et foder beregnet til voksne dyr vil altså ikke være optimalt til en hvalp.
Jeg vil anbefale dig at se efter det rigtige produkt til netop din hvalp i specialhandlen eller hos din dyrlæge. Her vil du kunne finde et produkt, som er tilpasset netop dit dyrs vækstkurve og udvikling.

Læs mere om fodring af hvalpe

 

Omhyggeligt sammensatte næringsstoffer

Royal Canins foder til hvalpe er udviklet til at bidrage med maksimal støtte til hvalpen, fra den stopper med at die hos sin mor, og indtil dyret er voksen. Hvert eneste næringsstof, fra proteiner, fedt og kulhydrater til vitaminer og mineraler, skal være til stede i den rigtige mængde.
At der er for meget af et næringsstof kan være lige så slemt som, at der er for lidt at et næringsstof. Tænk, hvilken viden og præcision der skal ligge bag udviklingen og fremstillingen af mælkeerstatning til de helt unge hvalpe.
Modermælkserstatning fra Royal Canin er beregnet til hvalpe, som ikke har en mor, eller som har en mor, der af en eller anden grund ikke har nok mælk. Det er et produkt, der bruges i den mest sårbare periode i et individs liv, indtil det begynder at spise fast føde.

 

Et godt grundlag

Det er hos den helt unge hvalp, du lægger grundlaget for et sundt og godt liv for dyret. Ved at holde dit dyr slankt og i god form giver du det de bedste forudsætninger for et langt og godt liv.

 

Problemer med løs afføring?

Nedsæt stressen for det nye dyr i dit hjem. Lad det unge dyr blive vant til omgivelserne i dets eget tempo.
Brug en uges tid på at skifte til nyt foder. Mave-tarm-systemet skal have tid til at tilpasse sig et nyt foder.
Tjek, hvad dyret tygger på inde og ude. Lad dyret være i et begrænset område, når det skal være alene i starten. Det skaber tryghed, og du er sikker på, at det ikke spiser noget, det ikke må.
Få hvalpen kontrolleret af en dyrlæge. Det gøres ofte gjort i forbindelse med den første vaccination.
Held og lykke med din nye hvalp!

 • facebook
 • youtube
 • instagram