Livet med din hvalp

Træning af hvalpen

Grundlæggende træning

Ligesom vaccinationer eller daglig motion, er træning et af menneskets pligter over for hunden, så snart man har valgt at tage hunden til sig og leve med den i mange år.

Træning er en garanti for at hunden, dens ejer og familien kan leve sammen i harmoni, men også for at hunden bliver integreret i omgivelserne og samfundet. Hvalpe træning skal starte på det rigtige tidspunkt, når dens evne til at indlære er optimal. Hvalpetræning skal foregå stille og roligt og tages et skridt ad gangen. Faktisk har hvalpen kun en begrænset koncentrationsevne: risikoen for at overanstrenge den kan hurtigt vise sig, hvis øvelserne varer for længe.
 

Motivation

Vellykket træning afhænger af glæde og konsekvens. Hvalpen er naturligt glad for at lege, og denne mulighed skal gribes for at få den til at "arbejde sig gennem" korte øvelser uden tvang. Ud over leg, som gør det muligt at træne hunden, skal ejeren som en del af indlæringsprocessen, huske at udnytte hvalpens ønske om at få sin ejers opmærksomhed. Man skal dog ikke glemme at være bestemt og konsekvent, som skal være den gyldne regel over for hvalpen: den skal ikke behandles som et menneske, men som et dyr.

En meningsfuld belønning - Belønning øger motivationen og gør det nemmere at træne. For at være effektiv skal belønningen være meningsfuld for hunden, dvs. dens ejer skal rose den med glæde i stemmen, samtidig med at den udfører en øvelse med succes. På den anden side skal forkert adfærd straffes med en irettesættelse, men kun hvis hvalpen bliver taget på fersk gerning. Det er værd at bemærke, at positiv forstærkende indlæring (dvs. brug af belønning) er meget mere effektivt end negativ forstærkende indlæring (dvs. brug af irettesættelser).
 

Sprog

Når man tiltaler en hund, skal det tilpasses hunden og ske med enkle, korte kommandoer, der gentages ofte. Da hunden bedre kan forstå den tone, ordene siges i, end deres betydning, skal tonen der benyttes, ændre sig afhængig af, om du giver en kommando, roser eller irettesætter. At lave en bevægelse er også en effektiv måde at kommunikere med hunden på.

Lær hvalpen dens navn - Den første ting, en hvalp skal lære, er sit navn. Allerede den første dag skal det at kalde dens navn følges af et rart øjeblik for at opmuntre den til at udføre ordrer.

Ordet "Nej" - Så snart hvalpen ankommer til dit hjem, er det vigtigt at lære den betydningen af ordet “Nej”.

 • “Nej” vil blive forbundet med alt, hvad der er forbudt, uanset hvad det er.
 • Det skal være kategorisk og siges med en fast, entydig stemme, når du ser hvalpen foretage sig noget forbudt.
 • I starten af indlæringsprocessen kan du skubbe hvalpen væk med hånden og samtidig sige "Nej". Senere behøver du bare sige "Nej" med fast stemme.
   

Grundlæggende træning

Renlighedstræning - Ved ankomsten til sit nye hjem er hvalpen normalt ikke stueren - undtagen på det sted hvor den sover. Hvis den har besørget i hjemmet, mens du er væk, er det formålsløst at skælde den ud. En irettesættelse er kun virkningsfuld, hvis hvalpen straffes med det samme. For at hvalpen kan lære at blive renlig på en korrekt måde, skal den tages ud hver anden time og altid efter et måltid.

De tre grundlæggende kommandoer: plads, sit, dæk - Du skal være omhyggelig med konsekvensen af dine kommandoer. Det der er forbudt den ene dag, må ikke blive tolereret dagen efter af nogen som helst. De tre grundlæggende kommandoer øves med hunden i snor.

At gå med snor - Snoren er et kontrolværktøj og et tegn på glæde, da hvalpen skal ud at gå tur - den må ikke bruges til at irettesætte hvalpen. Ligesom renligheds træning er det nemmere at lære hunden at gå i snor, hvis man starter meget tidligt. For at vænne hvalpen til at bruge halsbånd og første trin i at lære at gå med snor, skal foregå et sted derhjemme - flere gange om dagen og altid i korte perioder. Hvis hvalpen trækker i snoren, skal du sige ”Nej” og give et lille, men bestemt ryk i snoren.

Indkald - At kalde hunden til sig er mere end en kommando, det er også en invitation til at komme tilbage til sin ejer for at få ros eller en belønning: tilbagekald skal være forbundet med en positiv handling, men kræver en høj grad af konsekvens.  Du skal starte med at forbinde det at blive kaldt tilbage med at give hvalpen dens mad og derefter skifte fra at kalde den indenfor til at kalde på den udendørs. Hvis hvalpen ikke adlyder kommandoen "Her", kan man prøve at bevæge sig i den modsatte retning og gemme sig - det kan gøre den usikker og den vil sandsynligvis komme tilbage.
 

Godbidder og måltider

At give godbidder og madrester forstyrrer den ernæringsmæssige balance, som hvalpens fuldfoder dækker ind. Hvis det er i store mængder og regelmæssigt kan det desuden føre til overvægt og være skadeligt for hvalpens helbred.

 • Indtil 6 måneders alderen er det passende at give hvalpen 3 måltider om dagen og derefter 2, indtil vækstperioden er afsluttet.
 • Hvalpen skal have sine måltider på fastetidspunkter i samme rene skål og på samme sted, hvor den også altid har adgang til en skål med frisk vand.
 • Hvalpen skal være alene, når den spiser, og den skal helst ikke indtage sit foder samtidig med du sidder til bords og spiser.

Ved at melde sig til hundetræning giver man hvalpen mulighed for at møde andre hunde i samme alder og lære at være mindre bange for eller aggressiv over for andre hunde. For ejeren er det en sikkerhed for at få øvet de rigtige indlæringsprocesser og være sammen med sin hund om en fælles oplevelse.

 • facebook
 • youtube
 • instagram