Livet med din hvalp

Hygiejne og pleje af hvalp

Daglig hygiejne og pleje

Det at tage sig af sin hvalp kræver, at man regelmæssigt foretager nogle handlinger - man kan derved sikre sig at hunden opretholder god hygiejne og gøre det også muligt for dig som ejer, lettere at opdage hvis der opstår advarselstegn, som kunne være tegn på kommende sygdomme.
 

Uundværlige ture udendørs

Gåture udendørs er nødvendige for hvalpens trivsel, ikke kun for at lære at blive renlig. Hunden er et socialt dyr, som har brug for at møde andre hunde og dyr og derigennem udforske sit territorium. Uanset om den bor i en lejlighed eller i en villa, kan den ikke nøjes med en fem minutters gåtur om morgenen og om aftenen eller for den sags skyld nøjes med at være isoleret i en have. En ung hund har brug for mange korte gåture i områder, som ikke udgør for stor risiko for den. Hvalpen skal på et tidligt tidspunkt lære at gå i snor og blive kaldt tilbage på plads - og uden diskussion. Gåture uden snor er forbeholdt grønne områder og på landet.
 

Daglig pleje af din hvalp

 • Snuden: Snuden skal være fugtig og kølig når som helst på dagen. Den kan dog blive tør undersøvn. Den skal så blive våd igen, når hvalpen vågner. Sårskorper, revner,omfattende eller materie fyldt slim er tegn på lidelser, som skal undersøges af dyrlægen.
 • Læberne: Læberne skal være rene og forholdsvis lukkede. Afhængig af racen kan de være hængende eller ej. Du skal se efter revner eller røde pletter.
 • Tænderne: Tænderne skal være hvide, og tandkødet lyserødt: en eventuel rød linje ved kanten af tanden er ikke normalt og kan være tegn på betændelse, som kan medføre, at hunden mister appetitten. Du skal fra en meget tidlig alder vænne hvalpen til at acceptere at den får undersøgt sin mund og sine tænder børstet - tandbørstning skal ske med en børste og tandpasta specielt til hunde. Tandbørstning skal ske hver dag og er derved med til at forhindre dannelsen af tandsten. Der findes også tørfoder, som er gode for tænderne og har en positiv effekt, hvis de bruges hver dag.
 • Øjnene: Øjnene skal være klare og fugtige med lyserøde slimhinder. Der må ikke ses synligt udflåd i den indvendige øjenkrog.
 • Ørerne: Hængende ører skal tjekkes oftere, da den ydre øregang er mere lukket og det er ikke muligt at få luftet øregangen ordentligt. Hængende ører skal rengøres en eller to gange om ugen, og oprejste ører hver fjortende dag. Brug en væske som er beregnet til hundeører. Fremgangsmåde: tryk spidsen ind i øregangen (der er ingen risiko for at sprænge trommehinden, eftersom øregangen er L-formet), sprøjt derefter produktet ind, tag spidsen ud og massér øret i 30 sekunder. Til sidst tørres øregangen af med et stykke vat eller et stof - uden at stikke det ind i øret.
 • Kønsorganerne og anus: Regelmæssig kontrol af hundens kønsorganer gør det muligt at tjekke, om de er rene: eventuelt udflåd skal kontrolleres af en dyrlæge. Anus skal være ren og ikke vise tegn på diarré.
 • Benene og kløerne: Du skal regelmæssigt tjekke, at der ikke er skader på hundens poter, og at der ikke har sat sig noget fast i poten på en gåtur. Der er to typer kløer: vildkløer og kløer. De vokser konstant, og hundens normale aktivitet bør sikre, at kløerne slides.
 • Pelsen: Pleje af pelsen er forskellig alt efter hvilken type hår, hunden har. Pelsen skal plejes således: en gummibørste en gang om ugen til meget kort hår, en karte mod hårets retning og derefter en svinehårs børste i hårets vokseretning hver anden dag til kort og ruhåret og daglig børstning til langt hår efter omhyggeligt at have redt pelsen.
   

Hvis du har en vandhund

Når den unge hund om sommeren har været en tur i fersk- eller saltvand, skal du helst skylle den for at fjerne eventuelle irriterende partikler. Afhængig af hårets struktur er hyppigheden af bade derhjemme forskellig. Hunde med meget kort hår kan vaskes to gange om året, og hunde med langt hår cirka hver tredje måned. Hvis hunden er blevet vænnet til det i en ung alder, vil den tage det at komme i bad pænt. Hvis du bruger et badekar, skal du have en skridsikker måtte og bruge lunkent vand. Du må kun bruge særlig hunde-shampo med lunkent vand på pelsen, som er redt grundigt igennem på forhånd.
 

Vacciner og anden medicinsk forebyggelse

Vacciner: Hundesyge, virus, infektioner, rabies, smitsom leverbetændelse.. Der er mange alvorlige sygdomme, som som du skal tage højde for, når din hvalp ikke længere er beskyttet at sin mors antistoffer. Der er derfor vigtigt at holde fast i dens vaccinationsprogram og booster-vaccinationerne. Dyrlægen skal jævnligt besøges for opfølgning.

Antiparasit midler til udvendig og indvendig brug: Lopper og flåter kommer regelmæssigt, specielt om foråret. Der findes mange produkter på markedet: spray, spot-on' s, halsbånd. Ved hjælp af dem er det muligt effektivt at bekæmpe de skadelige virkninger, disse parasitter har på dyrets helbred, og som også kan ramme mennesker. Hvalpen bør systematisk og regelmæssigt behandles med ormekur efter en plan defineret af dyrlægen, eftersom valget af produkt afhænger af blandt andet hundens størrelse, alder og livsstil.

 • facebook
 • youtube
 • instagram