Hjem Om hunden Hvalpen Livet med din hvalp Hvalpens ernæringsbehov og fodring

Livet med din hvalp

Hvalpens ernæringsbehov og fodring

En hvalp udvikles i rasende fart, både fysisk og mentalt. Hvalpens opvækst er en periode med intensiv vækst, og det stiller store krav til fodring. At tilgodese hvalpens ernæringsbehov helt fra starten er grundlaget for et sundt liv.

Der er lige så mange meninger om, hvordan man skal fodre hvalpe, som der er hundeejere, og der er mere end bare én måde at gøre det rigtige. Men der er også mange direkte misforståelser om hvalpe og fodring, hvilket kan føre til vækstforstyrrelser og andre problemer, både på kort og langt sigt.

En rigtig stor hunderace er ikke fuldt udvokset før omkring to-årsalderen. Det betyder, at størstedelen af hvalpens vækstperiode sker i det nye hjem. Derfor er det vigtigt, at hvalpekøberen er klar over vigtigheden af korrekt fodring! Hvalpe og vækst er uden tvivl et af de emner, vi får flest spørgsmål om fra vores kunder, så der er stor interesse for dette emne. I denne artikel sætter vi fokus på nogle af de mest almindelige spørgsmål om fodring af hunde i vækst.

  

HVAD KENDETEGNER ET GODT HVALPEFODER?

Når man vælger foder til sin hvalp, kan det være godt at vide, hvilke egenskaber man skal lede efter. En hvalps ernæringsbehov adskiller sig på en række punkter fra en voksen hunds. En hvalp af stor race kan ved fødslen veje bare 1 % af sin voksenvægt, hvilket betyder, at fødselsvægten ganges med hundrede, inden hunden er fuldt udvokset. Med den viden i baghovedet er det let at forstå, hvilke utrolige mængder energi der er brug for under hvalpens vækst.

En hvalp har brug for mere energi pr. kilogram kropsvægt end en voksen hund af samme størrelse. Den højere energitæthed er en af de egenskaber, der adskiller et hvalpefoder fra et foder til voksne hunde. En hvalps fordøjelse er - præcis som resten af kroppen - endnu ikke fuldt udviklet, og det er derfor vigtigt, at ingredienserne er letfordøjelige. En høj fordøjelighed er det samme som en bedre optagelse af næringsstofferne i tarmen, hvilket også bidrager til en god mave-tarm-sundhed. I Royal Canins Starter- og Junior-produkter er der ligeledes næringsstoffer, som bidrager til at styrke den voksende hvalps immunforsvar.

  

TILSTRÆKKELIG ENERGI ER IKKE LIG MED OVERFODRING

At en hvalp har brug for mere energi pr. kilogram voksenvægt end en voksen hund, betyder ikke, at unge hunde på nogen måde skal overfodres. Buttede hvalpe bliver ikke større som voksne end hunde, der holder en passende vægt under hele opvæksten. Hvis hvalpen vejer for meget, kan det få alvorlige konsekvenser. En for tung hvalp overbelaster sine endnu ikke færdigudviklede knogler og løber desuden en større risiko for at blive overvægtig som voksen. En hvalp, der fodres restriktivt, når med garanti også sin maksimale voksenstørrelse, men det sker i et roligt og skånsomt tempo. Husk, at fodringstabeller kun er vejledende! Et godt råd er at føle på hvalpen og veje den med jævne mellemrum, så man kan sammenligne vægtkurven med gennemsnitskurven for racen. På denne måde kan man reagere, hvis hvalpen vokser for hurtigt. Dette er især vigtigt for hvalpe af stor race.

  

FØRER PROTEIN TIL EN FOR HURTIG VÆKST?

Et spørgsmål, der går igen med jævne mellemrum, er, om et hvalpefoder er for proteinrigt til store racer, og om det vil kunne medføre en for hurtig vækst hos hunden. Sådan er det heldigvis ikke. Proteiner består af forskellige aminosyrer, og kroppen bruger først og fremmest det protein, der er nødvendigt for at opfylde det daglige behov. Det protein, der er tilovers, når aminosyrekvoten er nået, bliver til energi. På den måde bidrager protein sammen med fedt og kulhydrater til et foders samlede energiindhold. Det er den samlede mængde indtaget energi, der bestemmer væksthastigheden, og den skal – som tidligere nævnt – overvåges nøje. Men mængden af protein har i sig selv ingen betydning, så længe indholdet er i balance med resten af energiindholdet.

  

KOSTTILSKUD KAN FORSTYRRE BALANCEN

I et hvalpefoder af god kvalitet er der alle de næringsstoffer, hvalpen har brug for. Hvis man tilfører ekstra næringsstoffer, risikerer man at forstyrre denne nøje beregnede balance. Fald derfor ikke for fristelsen til at give den voksende hvalp forskellige typer kosttilskud. På trods af at de fleste i dag kender til faren ved at fodre hvalpe med for meget calcium, er der stadig dyreejere, som giver deres voksende hunde kalktilskud. Calcium fås i mange forskellige former og er et nødvendigt tilskud, hvis man giver hunden hjemmelavet mad.

At give ekstra calcium sammen med et allerede afbalanceret hvalpefoder kan få alvorlige konsekvenser. En hvalps fordøjelseskanal er umoden sammenlignet med en voksen hunds, hvilket blandt andet viser sig i dens måde at optage calcium på. Hos en voksen hund er tarmens optagelse kontrolleret: Den mængde calcium, hunden har brug for, optages i kroppen, men ikke mere end det. Hos unge hvalpe derimod findes der ikke samme begrænsning: Jo mere calcium, der indtages med foderet, desto større mængde absorberes fra tarmen. For meget calcium kan føre til vækstforstyrrelser i den voksende hunds knogler, hvilket kan bidrage til sygdomme senere i livet.

  

HVOR LÆNGE SKAL JEG GIVE MIN HUND HVALPEFODER?

Din hund er blevet stor, og du synes, den ser ud til at være færdigudviklet. Er det tid til at skifte foder og give din hund et foder til voksne hunde? Din hund er ganske vist ikke længere en hvalp, men den er heller ikke fuldvoksen. Især hunde, der hører til de store racer, har en lang og frem for alt meget følsom vækstfase, som kræver stor opmærksomhed fra dig.

Foder til hunde, der vokser, har en speciel sammensætning. Det er tilpasset de behov, din hund har, og er blandt andet meget letfordøjeligt. Det betyder, at din hund vokser i et tilpas tempo.

I løbet af de første otte måneder oplever din hund en meget intensiv udvikling. I løbet af denne fase, hvor knoglerne opbygges, vil den nå op på 90 % af sin endelige vægt. Men den er langt fra fuldvoksen. Derefter starter muskelopbygningsfasen.

  

EN GOD START

Royal Canin har et bredt sortiment af produkter udviklet til den vigtige vækstperiode; både produkter, som kan bruges umiddelbart efter fravænning, og produkter, som er tilpasset hvalpens første leveår. I vores sortiment til vækstperioden er der produkter, som er skræddersyet til hunde af forskellige størrelser. 

Kontakt os på +45 89 15 35 55, hvis du vil drøfte fodring af hvalpe og unge hunde! Takket være omfangsrigt forskning har vi i dag stor viden om den voksende hunds ernæringsbehov, og den deler vores ernæringsvejleder gerne med dig.

  

  • facebook
  • youtube
  • instagram