Livet med din hvalp

Fodring af hvalp

Et godt foder bidrager til en harmonisk vækst

Perioden som går fra fødslen til vækstperiodens slutning er en periode hvor hvalpen gennemgår en stor udvikling. Det er derfor vigtigt at give hvalpen et godt kvalitetsfoder for at få en harmonisk vækst og for at forhindre sygdomme.
 

Giv hvalpen en korrekt kost

Hovedreglen som man altid skal prøve at huske på: en hvalp må hverken spise for meget eller for lidt og må under ingen omstændigheder proppes med mad under påskud af at glæde den. Overfodring har skadelige konsekvenser. Det fører til for stor vægtstigning tidligt hos hvalpe af stor størrelse og disponerer dem til at få knogle- og led problemer. Hos  hvalpe af lille størrelse kan det fremme formering af de celler, fedtvævet består af, og dermed øge risikoen for fedme som voksen. Et velvalgt energiindhold og overholdelse af de anbefalede fodermængder, gør det muligt at handle præventivt mod risikoen for stor vægtstigning. Modsat en række udbredte forestillinger, har hunden ikke noget biologisk behov for "variation" i sin kost og den er endda en dårlig "smagsdommer", som fortrinsvis vælger sin mad takket være en yderst veludviklet lugtesans.
 

Særlige kvalitetskrav

Efter fravænning skal antallet af måltider ændres med alderen: der startes med fire måltider om dagen i ugerne efter fravænningen, hvorefter der skiftes til tre og dernæst til to midt i vækstperioden. Ideelt set skal fodermængder gives med udgangspunkt i de forskellige typer hundes vækstkurver og deres særlige behov eller på grundlag af overvågning af dyrets overvægt.

Proteiner, fedtstoffer, kulhydrater, vitaminer, mineraler,sporstoffer...hvert eneste næringsstof i kostindtaget har sin egen betydning. For meget er lige så skadeligt som for lidt for hvalpens helbred. En hvalp af stor størrelse har således et større behov end en hvalp af lille størrelse, hvad angår calcium indtag. Hvis de spiser samme foder, er der risiko for, at den store hvalp kommer til at lide af calciummangel.

Et kvalitetsfoder til vækstperioden vil være et foder, som er skræddersyet til hvalpen afhængigt af størrelsen på racen og dens alder, dens følsomme områder eller racens særlige egenskaber. Når væksten af afsluttet, gør Royal Canins foder det muligt at vælge vedligeholdelsesfoder til voksne hunde, som opfylder den voksne hunds behov 100 %.
 

Måltidet er et vigtigt tidspunkt - 10 gode råd!

Mad, opmærksomhed fra hundes ejer og et godt sted at sove er meget vigtige faktorer for hunden. Hvad angår dens kost, er her 10 gode råd udarbejdet af dyrlæger med speciale i adfærdspsykologi:

 • Hvalpen skal ikke introduceres for nyt foder så snart den ankommer I ankommer i hjemmet – det skal ske gradvist.
 • Stå ikke hen over hvalpen mens den spiser.
 • Hunden skal aldrig fodres ved bordet.
 • Hunden må aldrig tvinges til at spise og sørg for at den spiser af sin madskål og ikke fra hånden.
 • Tilsæt ikke mad eller andre ting til foderet for at opfordre hunden til at spise – det kan i væsentlig grad ændre kalorieindhold mv. i foderet.
 • Fjern ikke foderskålen fra hvalpen mens den spiser.
 • Giv ikke godbidder til hunden pga. skyldfølelse eller som velkomst.
 • Lav ikke forskel på foderet bestemt dage på ugen giv f.eks. ikke din hund ”lørdagsslik”.
 • Brug ikke fodring som en måde at gøre din hund glad på.
 • Bliv ikke urolig hvis hunden ikke spiser præcis det, posens vejledning indikerer.

 Lær mere om din lille, mellemstore, store eller  meget store hunds vækstrelaterede behov.

 • facebook
 • youtube
 • instagram