Hjem Om hunden Hvalpen Fra vækst til voksen hund Hvalpe af stor størrelse

Fra vækst til voksen hund

Store hunde

Store hunde

Store hunde har en voksenvægt mellem 26 og 44 kg. De store hunde er fremragende som hyrdehunde, sporhunde, redningshunde og førerhunde - og så er de trofaste følgesvende, som altid er klar til at følge deres herre på sportslige udflugter. Deres vækst kræver særlig overvågning.

Vagthunde som Schæferhunden, eftersøgnings- og redningshunde som den Belgiske Hyrdehund, hyrdehunde som Briarden, service-, social- og signalhunde som Golden Retrieveren – i de fleste tilfælde har de store hunde oprindeligt reelle evner for at arbejde. De er stærke, engagerede, robuste, usædvanligt smidige, og de er desuden i stand til at leve i et bymiljø, hvis deres behov for at være aktive udendørs bliver opfyldt. Deres vækst strækker sig over i alt 15 til 18 måneder. Hvalpe af stor størrelse har ofte en mere følsom fordøjelse end de små racer.

En knogleudvikling som skal overvåges

I løbet af sit første leveår vil en hvalp af stor race forøge sin fødselsvægt mere end 80 gange, mens en hund af lille race med en voksenvægt på under 10 kg kun vil gange sin fødselsvægt med 20 og være færdig med at vokse omkring 10 måneders alderen (og nogle gange endda tidligere for Toy-racer som Chihuahua). Disse forskelle forklarer, hvorfor problemer med knoglemisdannelser næsten udelukkende ses hos hunde af store racer og bekræfter samtidig, hvor vigtig kosten er, når det drejer sig om at sikre store hvalpes vækst. Utilstrækkelig indtagelse af protein eller calcium kan i høj grad påvirke knoglernes opbygning. Omvendt vil en kost, der indeholder for meget energi bevirke tidlig vægtstigning, så hvalpen får problemer med knoglerne eller dysplasi i leddene. Et begrænset indtag af energi kombineret med korrekt mængde foderindtag gør det muligt bedre at styre væksthastigheden og dermed minimere risici.
 

Et mere følsomt fordøjelsessystem

Efter fravænningen er hvalpens fordøjelsessystem stadig umodent. Hvalpen er endnu ikke klar til at optage for store fodermængder og er ikke i stand til at fordøje stivelse ordentligt. Hvalpe af stor størrelse er mere følsomme på grund af deres anatomi - deres fordøjelsesevne er forholdsmæssigt mindre end en lille hunds, og den tid foderet befinder sig i tyktarmen, er meget længere, hvilket resulterer i en større gæringsaktivitet og forringet kvalitet af afføringen. Optimal fordøjelsessikkerhed opnås ved hjælp af et hvalpefoder, som indeholder en kombination af næringsstoffer der sikrer en tarmflora i balance, fibre såsom psyllium, der fremmer passagen gennem fordøjelsessystemet, og letfordøjelige proteiner. Desuden sikrer et energiindtag af høj kvalitet en harmonisk udvikling af muskler og kroppen. Dette indtag som har en høj næringsværdi, svarer til de store krav, hvalpe af stor størrelse stiller, og forebygger samtidig enhver risiko for overvægt og dermed for misdannede knogler og led.
 

Overspisning skal forbydes

Ejere af store hunde tænker nogle gange, at hvis de overfodrer deres hund, bliver den større som voksen - men sådan er det ikke! Hunden vil simpelthen nå sin voksenstørrelse (og først og fremmest sin voksenvægt) hurtigere. Denne tidligere vækst er imidlertid ikke gavnlig, eftersom den udsætter det endnu ikke fuldt udviklede skelet hos disse hunde for ekstra arbejde, som kan medføre misdannelser af knogler og led. Det er ikke ualmindeligt, at ejere af hunde af store eller meget store racer supplerer deres hvalps kost med calcium tilskud. Dette er kun berettiget, hvis hunden får en hjemmelavet diæt, dvs. specielt tilberedt til hunden og baseret på kød, grøntsager og andre stivelsesholdige fødevarer.

Hvis hunden fodres med færdigt fuldfoder udviklet til vækstfasen, som derfor har et kontrolleret calciumindhold, er dette tilskud ikke kun meningsløst, men også farligt. Forskning af calcium behovet under væksten hos hunde af store racer har tydeligt bevist, at for meget calcium kan påvirke knoglevæksten og føre til misdannelser af knogler og led.

  • facebook
  • youtube
  • instagram