Hvalpe af meget stor størrelse - Royal Canin
Hjem Om hunden Hvalpen Fra vækst til voksen hund Hvalpe af meget stor størrelse

Fra vækst til voksen hund

Meget store hunde

Meget store hunde

Meget store hunde har en voksenvægt på over 45 kg. Disse hunde med en statur ud over det sædvanlige udgør mere end 25 racer. Deres meget lange og intense vækst skal overvåges nøje for at bekæmpe udviklingen af knogle- og led problemer, samtidig med at der tages hensyn til deres lave fordøjelsestolerance.

Blodhunden som er en jagthund, Rottweileren som er en hyrdehund, Sankt Bernhardshunden som er en bjerghund, Newfoundlænderen som er en redningshund til vands, er eksempler på disse hunde med en imponerende statur. Deres særlige vækst understreger den skrøbelighed, kroppen hos disse hunde med store skikkelser har.
 

En meget lang og intens vækst i to faser

Hvalp af meget stor størrelse når halvdelen af sin voksenvægt omring 5 måneders alderen. Mellem 2 og 8 måneders alderen vokser den i gennemsnit 2 cm hver fjortende dag. Den vil blive ved med at vokse, indtil den er 18 til 24 måneder gammel. Dens fødselsvægt vil så være ganget med 80 til 100 (sammenlignet med 20 til 30 foren lille race). Fravænningen af hvalpe af meget stor størrelse finder sted på et tidspunkt i væksten, som er endnu mere kritisk end for små og mellemstore racer, nemlig når hvalpens ernæringsbehov er maksimalt. Indtil 8 måneders alderen, den første fase, er væksten eksponentiel og ekstremt hurtig. Den falder i stor udstrækning sammen med den periode, hvor den meget store hvalp opbygger sit eget immunforsvar, dvs. mellem 4 og 12 ugers alderen. Fra 8 til 18-24 måneders alderen er den meget langsommere vækst udtryk for udviklingen af muskulaturen.
 

Næringsindtaget skal tilpasses

Hos den meget store hvalp består risikoen i at forsøge at opnå en alt for hurtig vækst. Et foder til den første vækstfase fra 2 til 8 måneders alderen, har et moderat fedt- og energiindhold for at styre væksthastigheden og for at forhindre for stor vægtstigning og samtidig tilbyde en fodermængde, som ikke er for begrænset. Det indeholder næringsstoffer, som bidrager til at styrke knoglerne og beskytte leddene, og aktive stoffer, som er med til at styrke hvalpens immunforsvar.

Fra 8 måneders alderen slutter den risikofyldte periode for skelettet - den vækstbrusk, som findes på alle knogleender hos hvalpe, begynder at lukke sig. Lukning af brusken slutter omkring 18 måneders alderen. Derefter bliver hvalpen ved med at tage på, udvikler sin muskelmasse, men den vokser ikke ret meget mere. 90 % af dens voksenstørrelse er allerede nået. Et Royal Canin hvalpefoder egnet til denne anden fase har en højere energikoncentration end til den første fase, men uden at det er for meget, så det ikke fører til stor vægtstigning for de stadig umodne led.
 

Et følsomt fordøjelsessystem

Uanset om det er den første eller anden fase af hvalpenes vækst, er det ret vigtigt at tage hensyn til deres følsomme fordøjelse. Hvalpe af meget stor størrelse har en mere følsom fordøjelse end andre hvalpe. Denne følsomhed skyldes et antal anatomiske og fysiologiske egenskaber. Med en forholdsmæssigt mindre fordøjelseskanal end hos en lille hund tager passagen gennem tarmen faktisk dobbelt så lang tid. Det resulterer i en øget gæringsaktivitet og i produktionen af fugtig og ikke særlig ensartet afføring. Et Royal Canin hvalpefoder indeholder proteiner af enestående kvalitet, så de er letfordøjelige. Kombinationen af aktive bestanddele, som beriger tarmfloraen og beskytter fordøjelseskanalens slimhinde, og psyllium, som regulerer passagen gennem tarmen, giver en løsning på denne følsomhed og forbedrer kvaliteten af afføringen.

Hvalpefoderet Health Nutrition gør det muligt at støtte den gennem begge faser af denne afgørende vækstperiode ved at give den maksimal fordøjelsessikkerhed og kontrol af væksthastigheden.

  • facebook
  • youtube
  • instagram