Hjem Om hunden Hvalpen Fra vækst til voksen hund Hvalpe af lille størrelse

Fra vækst til voksen hund

Hvalpe af lille størrelse

Små hunde

Små hunde er de hunde, hvis voksenvægt ikke overstiger 10 kg. De fleste af dem er selskabshunde, selv om de ofte stammer fra racer, som oprindeligt blev brugt til jagt, for eksempel Gravhunden. Små hunde lever for meste af tiden indendørs og en stor del af disse hunde befinder sig i bymiljøer.

En hund af lille race udvikler sig hurtigt, i perioden mellem 8 og 10 måneder, og har en længere forventet levealder end større racer. Den største udviklingen i dens vækst finder sted i de første seks måneder, hvor hvalpen i gennemsnit tager 20 gram på om dagen. I denne korte og intense vækstperiode er der nogle særlige forhold, man skal være opmærksom på. Det drejer sig hovedsagelig om særlige egenskaber forbundet med tænderne, fordøjelsesevnen og en livsstil, som kan føre til overvægt.
 

Fra mælketænder til blivende tænder

Hos nogle hvalpe, for eksempel Yorkshire Terrieren, er mælketænderne meget små. De viser sig blot på overfladen af tandkødet. Selv om mælketænderne gradvist bliver erstattet af de blivende tænder i 4 til 8 måneders alderen, er det vigtigt, at foderpillen i størrelse og konsistens er velegnet til disse tænder. Selvom tænderne er kommet for at blive, vil være små og skal overvåges nøje. De små hunde er faktisk mere udsatte for at få problemer med mund og tænder. Problemer med at lukke øvre og nedre tandrække ordentlig sammen giver dårligt sammenbid, madrester der samler sig mellem tandkronerne og som en konsekvens heraf kan dannes mange bakterier.
 

En meget følsom fordøjelse i en kort og intens vækstperiode

I løbet af fravænningsperioden mister hvalpen gradvist evnen til at fordøje laktose og bliver lidt efter lidt i stand til at fordøje kornstivelse. Selv om hvalpens fordøjelsesevne udvikler sig hurtigt, udnyttes proteinet, fedtet, de organiske materialer og energien i foderet langt dårligere end hos en voksenhund. Overgangen til fast føde vil gøre det muligt at skifte til et foder egnet til størrelsen på hvalpens kæber og tænder, så det bidrager til at styrke dens immunforsvar og fremme harmonisk vækst, samtidig med at det sikrer optimal fordøjelsestolerance.
 

Tidlig dannelse af fedtvæv

At stimulere den til tider svingende appetit hos de små hunde indebærer, at der tages højde for risikoen for mulig overvægt. 

Ved fødslen svarer vægten på en hvalp af lille race til 5 % af dens voksenvægt, dvs. fem gange mere end hos en hvalp af stor race. I løbet af en meget kort vækstfase, som når sin maksimale styrke allerede i 2 måneders alderen, vil den lille hvalp gange sin fødselsvægt med 20. Væksten slutter omkring 8 måneders alderen for Toy-hunde (Chihuahua, Kleinspitz osv.) og omkring 10 måneders alderen for andre hunde af små racer.

På grund af denne ret tidlige vækst starter udviklingen af fedtvæv også meget tidligt hos de små hunde. Dannelsen af fedtceller er direkte påvirket af mængden af indtagede kalorier, og det er derfor vigtigt at holde øje med vægtudviklingen, ikke mindst fordi sterilisation/kastration kan øge risikoen for overvægt. Et Royal Canin foder som er egnet til hvalpe af lille størrelse og doseret i de anbefalede mængder gør det muligt at forebygge denne risiko og samtidig sikre harmonisk vækst.

Belønninger i form af foder må kun gives, hvis de overholder foderbehovet og er medtaget i beregningen af den daglige fodermængde.

  • facebook
  • youtube
  • instagram