Undgå overvægt - Royal Canin

Livet med din hund

Hunde overvægt

Sådan holder du din hund i form

Overvægt svarer til en for stor vægtforøgelse forårsaget af et foderindtag, som er større end eller uegnet til dyrets behov. Hvis tendensen fortsætter, kan det føre til fedme, som er en reel sygdom. En særlig diæt vil bidrage effektivt til at få hunden tilbage på sin idealvægt.
 

Hvorfor bliver hunden overvægtig?

I de fleste tilfælde er hovedårsagen til overvægt indtagelse af foder i en mængde, som overstiger hundens behov, kombineret med manglende motion, specielt i bymiljøer. Nogle racer er genetisk disponerede, for eksempel Cocker Spaniels, Labrador Retrievere og Collier. Overvægt kan stamme fra det foder, dyret fik under væksten. En hund af lille race, som er blevet overfodret, har produceret for mange fedtceller, som bare vil blive fyldt op med fedt, når hunden er blevet voksen. At give efter for hundens grådighed ved at give den madrester, søde sager eller kager er derfor en betydelig risikofaktor, hvad angår overvægt.
 

Hunden, der spiser for meget

En hund kan siges at være glubsk - hvilket er et forhold som kan være forbundet med frygt for at mangle mad i tilfælde af konkurrence om foderet blandt flere hunde, kedsomhed, indtagelse af foder med utilstrækkelig energikoncentration eller dårlig fordøjelse. Hundeejeren kan med fordel hjælpe dyrlægen med at rette diagnosen mod overvægt ved løbende at observere hundes vægtforskelle eller om den har en ændret adfærd.
 

Foder med lav energikoncentration

Det at reducere hundens daglige fodermængde, kan være et problem, eftersom hunden har svært ved at acceptere en begrænsning i sin fodermængde. Hvis du forsøger at få en hund til at tabe sig ved at rationere dens sædvanlige foder, løber du den risiko, at hunden kommer til at mangle næringsstoffer. Royal Canins Health Nutrition foder egnet til overvægtige hunde, vil sørge for en koncentration af essentielle næringsstoffer og reduktion af kalorieindtaget og derved afhjælpe overvægt. Takket være dette foders forbedrede smagelighed og en særlig tæt foderpille, der gør det muligt at fremme mæthedsfornemmelsen mellem måltider, er et light foder en effektiv støtte for steriliserede/kastrerede hunde eller hunde med lavt aktivitetsniveau, som har en tendens til at tage på.
 

Sunde løsninger

Når man vælger at give en hund med tendens til overvægtig et light-foder, skal dette helst kombineres med en ændring i dens vaner. Længere gåture og leg vil give den mulighed for at være mere aktiv og derved bruge sin energi - aktiviteter som er meget værdsat af hunden. Godbidder bør undgås, medmindre der er taget højde for deres energiindhold i beregningen af den daglige fodermængde.
 

Vejen mod fedme

Et eller to kilo for meget, tror man umiddelbart ikke er skadeligt for dyret, men det kan rent faktisk meget hurtigt føre til fedme, som er en reel sygdom. Dette bør tages alvorligt, eftersom det blandt andet kan være årsagen til alvorlige ledsygdomme (slidgigt, korsbåndslæsioner osv.) og hjerte- og åndedrætssvigt. Det kan desuden nedsætte reproduktionsevnen og fremkalde betydelige hudproblemer. Generelt kan overvægt være med til at reducerer hundens forventede levealder.

Når diagnosen er stillet af dyrlægen, og han har fastslået, i hvilken grad hunden er påvirket, afhænger succesen af en vægttabsbehandling ved hjælp af ændret kost, hovedsageligt af ejeren og dennes ansvar og beslutsomhed om at få sin hund til at følge den ordinerede diæt. Det kan tage hunden flere måneder at tabe sig på den rette diæt. Derfor er det bedre at forebygge end at helbrede!

  • facebook
  • youtube
  • instagram