Pleje og vedligeholdelse - Royal Canin
Hjem Om hunden Hunden Livet med din hund Pleje og vedligeholdelse

Livet med din hund

Dog on field

Pas på din hund

Det at passe på sin hund betyder, at du skal bruge tid hver dag på at gå tur med den. Det betyder også, at du regelmæssigt skal gøre et par ting, som vil sikre den en god hygiejne og desuden gøre det muligt for dig at blive opmærksom på, hvad der kunne vise sig at være unormale tegn og evt. advarsel om sygdom.

Uundværlige gåture

Ture i det fri er det allervigtigste du skal gøre for at sikre din hunds trivsel. Hunden er et socialt dyr og har derfor brug for at møde andre levende væsener og udforske naturen - uanset om den bor i en lejlighed eller i en villa, er det ikke nok med en fem minutters gåtur hver morgen og aften, også selvom den i dagens løb har en have til sin rådighed. En gåtur a­f en times varighed hver dag vil gøre det muligt for hunden at få tisset og besørget, bruge sin energi og få muligheden for at møde andre hunde i nabolaget. Det ideelle ville være at gå tur med hunden uden snor langt fra trafik, tætbefolkede områder og befærdede veje. En to timer lang gåtur hver weekend i parker eller skove vil gøre det muligt for hunden at opleve en forandring fra sit daglige miljø. Et ældre eller sygt dyr kan evt. stilles tilfreds med at gå en tur to gange om dagen. For en sportshund som Border Collien derimod skal der langt mere motion til i dagligdagen, for at sikre en korrekt udvikling.

En velafrettet hund skal kunne gå i snor, og hvis den ikke er i snor, komme tilbage på plads, så snart den bliver beordret til det. Hvis det ikke er tilfældet, kan med fordel tilmelde sig hundetrænings klubber og lære teknikker til at lære hunden de grundlæggende færdigheder.

Når i kommer hjem efter en gåtur, skal hunden helst efterses - om sommeren skal du tjekke, om ben eller poter er blevet skadet af noget, som kan stikke eller skære (tornebuske, glasskår ...). Du skal også tjekke, at der ikke sidder små grene, småaks eller lign. mellem tæerne eller i ørerne - disse kan være til stor gene for hunden og være årsag til irritation og i værste fald mindre læsioner eller infektioner. Hvis hunden om vinteren har gået, hvor der er sne, er der stor risiko for revner på poterne på grund af aggressiviteten i det salt, der smides på vejene - ben og poter skal i så fald skylles med lunkent vand.

Ørerne er det foretrukne sted for småaks. Du skal i så fald bruge en pincet til at fjerne dem fra øregangen (hvis de allerede er nået dertil). Denne vanskelige manøvre er ofte smertefuld og kræver eventuelt et besøg hos dyrlægen. Det anbefales at barbere indersiden af nedhængende ører om foråret for at forhindre, at småaks sætter sig fast i dem.

Man skal altid tjekke, at hunden ikke har fået flåter eller parasitter, som kan overføre alvorlige sygdomme såsom piroplasmose.

Hvis hunden kan lide at bade om sommeren, er det bedst, hvis du bagefter skyller dens pels - uanset om det er ferskvand eller saltvand, kan partikler sætte sig i hårene og give irritationer.

Daglig hygiejne

Snuden skal være fugtig og kølig når som helst på dagen. Den kan dog blive tør under søvn. Den skal så blive våd igen, når hunden vågner. Sårskorper, revner, omfattende eller materiefyldt slim er tegn på lidelser, som skal undersøges af dyrlægen.

Mundhulen og læberne skal - uanset om læberne er hængende eller ej - være rene og relativt lukkede. Du skal holde udkig efter revner eller røde pletter. Tænderne skal være hvide og have mindst mulig tandsten. Tandkødet skal være lyserødt og en eventuel rød linje ved kanten af tanden er ikke normalt og tegn på betændelse, som kan medføre, at hunden mister appetitten, eftersom den ikke længere er i stand til at gribe foderet eller tygge det. Hvis dette er tilfældet skal dyrlægen undersøge hunden.

Selv om hunde sjældent er særlig samarbejdsvillige, når det gælder berøring af deres mund, anbefales det at rense tænderne flere gange om ugen. Det gør det også muligt at bekæmpe dårlig ånde. Det der fungerer bedst, er at bruge en tandbørste og tandpasta specielt udviklet til hunde. Hunden kan også få tandstensbarer, som hjælper med at bremse dannelsen af tandsten på grund af deres mekaniske virkning på tænderne, når hunden tygger dem. For at være effektive skal barerne gives dagligt. Royal Canins Health Nutrition tørfoder er specielt udviklet til at bidrage til at bevare mund- og tandhygiejnen, specielt hos hunde af små racer, hvis kæber og tandform kan medføre, at de er disponerede for problemer med mund og tænder.

Øjnene skal være klare og fugtige med lyserøde slimhinder. Der må ikke ses synligt udflåd i den indvendige øjenkrog. Det er muligt at rense hundens øjne med en øjenopløsning. For at kunne gøre dette skal du løfte hundens hoved, åbne dens øverste øjenlåg og dryppe nogle få dråber i øjet. Overskydende opløsning, som løber ud af øjet, skal fjernes med et rent og blødt klæde. For ikke at forskrække hunden skal flasken komme bagfra. Vær opmærksom på udløbsdatoen såvel som hyldetiden på den benyttede opløsning.

Ørerne findes alt efter hundens race i to typer: nedhængende og oprette. Hængende ører skal ses efter oftere, da der i disse er mere lukket for den ydre øregang og det ikke muligt at få luftet øregangen ordentligt. Ørerne skal renses regelmæssigt. Hængende ører skal rengøres en eller to gange om ugen, oprejste ører hver fjortende dag. Brug en opløsning beregnet til hundeører. Tryk spidsen ind i øregangen – der er ingen risiko for at sprænge trommehinden, eftersom øregangen er L-formet. Sprøjt produktet ind, tag spidsen ud og massér øret nænsomt i 30 sekunder. Til sidst tørres øregangen af med et stykke vat eller et blødt klæde uden at det sikkes ind i øret. Det anbefales at barbere indersiden af nedhængende ører om foråret for at forhindre, at småaks sætter sig fast i dem.

Kønsorganerne og anus skal kontrolleres regelmæssigt. En regelmæssig kontrol af hanhundens og hunhundens kønsorganer gør det muligt at tjekke, om de er rene - eventuelt udflåd skal kontrolleres af en dyrlæge. Anus skal være ren og ikke vise tegn på diarré.

Kløerne findes i to forskellige typer: vildkløer og kløer. Begge typer vokser konstant og hundens normale aktivitet bør sikre, at kløerne slides. Hvis det ikke er tilfældet (kløerne vil i så fald kunne høres, når hunden går), skal du klippe dem med en neglesaks til hunde. Du skal dog passe på ikke at klippe for tæt på blodkaret ved kloens rod - det ses som en lyserød trekant gennem klare kløer. Teknikken er den samme med vildkløer. De er ofte dækket af pels og du må endelig ikke glemme dem, for hvis de bliver indgroede, bliver de smertefulde og giver sår.

Vacciner og ormemidler

Vacciner: Hunde kan have gavn af mange vacciner, men de er ikke alle nødvendige. Det er op til dyrlægen at fastlægge et vaccinationsprogram i overensstemmelse med de risici, han har identificeret. Uanset hvilken sygdom, en vaccine beskytter mod, yder den kun beskyttelse i en begrænset periode og vaccinationer skal derfor gives gennem hele hundens liv - derfor skal man regelmæssigt aftale tid til vaccination hos dyrlægen.

Vigtigt: Kontakt din dyrlæge for at finde det vaccinationsprogram der præcis passer til din hund!

Antiparasit midler til udvendig og indvendig brug: Lopper og flåter, der somme tider overfører sygdomme, kommer regelmæssigt igen, specielt om foråret. Der findes mange produkter på markedet: spray, spot-ons, halsbånd. De gør det muligt effektivt at bekæmpe de yderst skadelige virkninger, disse parasitter kan have på dyrets helbred og som desuden også kan ramme mennesker. Hunden bør systematisk og regelmæssigt behandles med ormekur efter en plan defineret af dyrlægen, eftersom valget af produkt afhænger af dyrets størrelse, alder og livsstil.

Pas på pelsen

Vask af pelsen: Hyppigheden af bade er forskellig alt efter hårets struktur - meget kort hår vaskes kun, når det er beskidt, kort hår to gange om året i gennemsnit og langt hår cirka hver tredje måned. Små hunde kan vaskes i en balje eller et lille badekar og store hunde kan vaskes i badekarret eller udendørs hvis temperaturen er høj nok. En gummimåtte forhindrer, at hunden glider og derfor ikke risikerer at blive skadet eller skræmt. Der skal bruges lunkent vand sammen med en speciel shampoo til hundes hud - det kan anbefales at bruge en shampoo fra dyrlægen, fordi hundens hud har en anden pH-værdi end menneskers. Pelsen skal børstes før badet for at rede knuder ud og efter at have gjort hele hundens pels og krop våd, skal du bare lade shampooen skumme op og være varsom omkring hundens hoved og ører. Hunden skal skylles grundigt og derefter tørres godt.

Fældning: Uanset hundens pelstype vokser, dør og fornys hårene. Udendørshunde fælder to gange om året - forår og efterår - svarende til ændringerne i dagslyset. Hunde der lever indendørs, er mindre udsatte for ændringer i lysstyrke - derfor mister de deres hår året rundt med to vigtigere perioder om foråret og efteråret. Vedligeholdelse ved hjælp af børstning og bade gør det muligt at fjerne døde hår fra pelsen. Afhængig af hårtypen varierer hyppigheden og udstyret.

For visse typer hår kan man også vælge at lade en professionel hundefrisør tage sig af hundens pels.

Kort hår: Ved at køre en børste igennem pelsen mod hårets retning er det mulig af få skæl og døde hår væk. Derefter skal du køre en svinehårsbørste i hårenes vækstretning på hele hundens krop.

Kort og ruhåret: På grund af pelsens tæthed (både underpels og overpels) skal hunden børstes hver anden dag. Kør en karte gennem pelsen modsat hårets retning for at få så mange hår og døde celler væk som muligt og for at tynde ud i underpelsen. En svinehårsbørste køres gennem pelsen i hårenes vækstretning for at fjerne alt det, som før blev børstet løst. En kam med store tænder kan bruges til pelsen på halen og benene. Pelsen hos ruhårede hunde, såsom Ruhåret Gravhund eller West Highland White Terrier, skal tyndes ud 4 eller 5 gange om året med en udtyndersaks - den gør det muligt at trække døde hår ud. Det er ikke smertefuldt for hunden at få fjernet hårene på denne måde, hvis det gøres korrekt, dvs. ved at trække hårene ud i vækstretningen.

Langt hår kræver daglig udredning og børstning. Med Afghanske mynder kan det for eksempel tage op til en time om dagen. Børstning i hårets vækstretning med en karte gør det muligt at fjerne knuder og hår fra underpelsen. Du skal gå forsigtigt frem for ikke at gøre det ubehageligt for hunden. Til hunde med silkeblød pels (for eksempel Yorkshire Terrier, Afghanske Mynde) kan du bruge en svinehårsbørste til at gøre pelsen blank. Hos hunde med meget underpels (for eksempel Langhåret Collie) kan urenheder fjernes med en metalbørste. Pelsen bag hundens haser redes til slut med en kam med store tænder. En saks gør det muligt at trimme ud i pelsen og fjerne hår på de områder hvor der ofte dannes knuder og urenheder (haser, bryst, mellem tæerne og poterne).

  • facebook
  • youtube
  • instagram