Livet med din hund

Fodring af hunden

Hver hund sit foder

Hunden har ikke samme ernæringsmæssige behov som mennesket. Derfor er det ikke godt for den at spise "som sin ejer". Dens daglige indtag skal på en afbalanceret måde indeholde alle de næringsstoffer, som er nødvendige for dens sundhed, og der skal tages hensyn til dens særlige egenskaber: race, størrelse, alder, aktivitetsniveau. Denne balance, som stræber efter at opfylde det enkelte dyrs specifikke og unikke behov så nøjagtigt som muligt, er formålet med Royal Canins foderserie Health Nutrition.

Modsat mennesket, som er altædende og hvis krop har tilpasset sig mad så varieret som kød, grøntsager og frugt, har hunden en yderst målrettet tarmflora, som er 1.000 gange mindre tæt. Af den årsag og af mange andre er det en alvorlig misforståelse at mene, at hunden kan fodres som mennesket.

Mens hundens kost skal opfylde alle dens behov, uden at den får for meget eller for lidt af noget, og sikre, at den holder sig i form og fuld af energi hele livet, gør Health Nutrition det muligt at opfylde dens ernæringsbehov alt efter størrelse, alder, fysiologisk tilstand (steriliseret/kastreret eller ej) og aktivitetsniveau, men også alt efter de følsomme områder, som er særlige for den enkelte hunderace. Der findes næsten 400 racer, som er meget forskellige.

Efter størrelse

Spændvidden i vægt og størrelse mellem de forskellige hunderacer er en af de største i dyreriget. Den går fra Chihuahuaen, som vejer 1 kg, til Sankt Bernhards hunden, som vejer 100 kg eller mere, dvs. et forhold på 1:100. Denne spændvidde resulterer i morfologiske, fysiologiske, stofskifte-og adfærdsforskelle med store konsekvenser for helbred og kost. Jo større den voksne hunds vægt er, jo mere falder dens energibehov pr. kilo således. Derfor skal en hund af lille race have et foder med et højere energi- og fedt koncentration end en hund af mellemstor race. Hos hunde af store racer gør den øgede energitæthed det muligt at mindske måltidets volumen og dermed kompensere for deres mere begrænsede fordøjelsesevne. Den højere energi koncentration medfører også en højere koncentration af proteiner, mineraler, vitaminer ... Medhensyn til foderpillens form og konsistens, så skal den passe til kæbernes størrelse, form og styrke for at fremme gribe funktionen og for at få hunden til at tygge foderet.

Efter aktivitetsniveau

En arbejdshund som for eksempel en jagthund eller en redningshund har ikke samme ernæringsbehov som en byhund, der går tur med snor to gange om dagen. En hunhund, der venter hvalpe, har allerede i 6. drægtighedsuge større behov for proteiner, energi og mineraler. Senere er diegivning igen årsag til en stor stigning i hendes ernæringsbehov som følge af den usædvanligt ernæringsrige mælk og den mængde, der skal produceres. En tæve på 25 kg, som har født 6 hvalpe, når maksimal mælkeproduktion, dvs. 2 liter om dagen, når hendes hvalpe er omkring tre uger gamle. Kun en særlig kost gør det muligt at opfylde disse behov.

Efter livsstil

Nogle hunde, specielt blandt de små racer, lever udelukkende i byen og fortrinsvis indendørs. Risikoen for overvægt hos disse hunde skal især tages alvorligt. De har ringe mulighed for at bruge deres energi og ofte fristes ejeren til at "forkæle" sit dyr dagen lang, hvilket kan resultere i ernæringsmæssige ubalancer. Et Health Nutrition foder egnet til disse små hunde som lever indendørs, indeholder de anbefalede mængder, som gør det muligt at forebygge denne risiko og holde hundens idealvægt. Hvad angår belønninger i form af foder, så skal de afskaffes, undtagen hvis de overholder kravene til foderet og er medtaget i den daglige fodermængde. 

Efter alder

Før hunden betragtes som ældre, når den en moden alder, hvor tegnene på aldring endnu ikke er synlige. Det er muligt at støtte denne modenhed med et senior/mature foder, som vil hjælpe med at holdehunden vital og bekæmpe cellernes aldringsproces.

Når hunden har levet 75 til 80 % af sin forventede levealder, kan den reelt betragtes som ældre. Royal Canins foder kan spille en forebyggende rolle i mange af de kroniske sygdomme, der følger med alderen, eller være i stand til at begrænse de kliniske symptomer, der kommer til udtryk. E- og C-vitaminer, taurin, lutein og betakarotener styrker således immunforsvaret hos den ældre hund, når de indtages i de rette mængder. De essentielle fedtsyrer i fiskeolie (omega-3) og borago (omega-6) bidrager til at holde huden og pelsen sund. 

Ældre hunde udgør ikke en homogen gruppe. Der skal skelnes mellem foder til en ældre hund ved godt helbred og foder til en ældre, syg hund. Regelmæssige undersøgelser hos dyrlægen er nødvendige. Hensigten med dem er at opdage eventuelle svigt i kroppen: nyre, hjerte mv.... så tidligt som muligt.

  • facebook
  • youtube
  • instagram