Hunderacer

Hunderacer

Hvilken race skal man vælge?

Hunden er et symbol på hengivenhed og loyalitet og kommer stadig tættere på mennesket. I næsten 15.000 år har hunden stået ved menneskets side og knyttet utroligt stærke bånd til det. Uanset om det er en brugshund eller en selskabshund, kommer den stadig tættere på mennesket. Gennem århundreder har mennesket i høj grad bidraget til at fremavle hundetyper ved at udvælge dem efter deres evner eller deres natur. Med flere hundrede forskellige racer er der meget store forskellige i størrelse, pels, kropsbygning og sind.
 

Det rigtige valg

At købe en hvalp betyder, at man ønsker at sikre sig, at når hvalpen er blevet voksen, vil den have de forventede fysiske og adfærdsmæssige egenskaber som følge af det valg man har foretaget. For mange mennesker er det ofte en races fysiske udseende, som resulterer i "kærlighed ved første blik", dens søde ansigt, dens kropsbygning, dens pels, dens størrelse. Men ud over sit fysiske udseende har hver race sine adfærdsmæssige egenskaber, som du skal kende, før du vælger. Derfor er det vigtigt at indsamle oplysninger og forhøre sig hos raceklubber og opdrættere.
 

Et liv sammen i harmoni

En hunds adfærd formes før, under og efter fødslen. "Før" vil sige dens genetiske pulje. "Under" vil sige den vigtige periode fra fødslen og til den dag, hvalpen forlader sin opdrætter for at flytte til sin nye familie. "Efter" vil sige det nye miljø, hvalpen skal blive fortrolig med. Med andre ord er det meste af hundens adfærd bestemt inden for de første seks måneder inden dens ankomst. De gensidige påvirkninger mellem den genetiske pulje, miljøet og specifikke erfaringer såsom ankomsten til det nye hjem og de første ture udenfor udgør en uløseligt forbundet mængde. Uden hensigtsmæssig træning, der viser hunden hvem, der bestemmer - det vil konkret sige hvem, der er flokkens leder, da en menneskefamilie for hunden er en flok - vil enhver hund blive dominerende og gennemtvinge sine regler, uanset sin størrelse og uanset sin race. At deltage i en hundetræningsklub er en fremragende måde at blive fortrolig med hundeadfærd, en hunds behov og den måde, du skal interagere med hunden for at leve sammen i harmoni.
 

Byhunde og landhunde

Uanset om de er jagthunde, vagthunde eller selskabshunde, så har racehunde historiske rødder, som spiller en rolle for deres evner og deres natur. De fleste af disse racer er i dag i stand til at leve i byrummet under forudsætning af, at der er sørget for flere daglige ture udendørs, som varer mindst 30 minutter hver, og at den opmærksomhed, hunden får, ikke begrænser sig til tilberedning af hundens daglige fodermængde.

Nogle racer er imidlertid ikke egnet til bylivet og risikerer i højere grad end andre at lide under den manglende fysiske udfoldelse. Det er for eksempel tilfældet for Border Collien, som er født til at vogte flokke, eller Siberian Husky, som er bestemt til at leve i en flok og trække slæder i kolde klimaer.

Og dog - hvem ville have troet, at Yorkshire Terrieren, som plejede at jage rotter i minerne i Yorkshire i England, i løbet af et århundrede ville blive verdens mest populære race af miniaturehunde. Ikke desto mindre er den stadig en "terrier" af sind udstyret med et beslutsomt temperament. Uanset om den lever i byen eller på landet, vil en hyrdehund vogte, dvs. være vagtsom, en Irsk Setter vil være i stand til at styrte af sted på en rasteplads ved siden af en skov og markere, med næsen mod vinden, og en Retriever i byen vil insistere på at apportere .... sin ejers sko.
 

De forskellige grupper

Allerede i den romerske oldtid blev hunde inddelt i grupper efter deres evner. Man skelnede mellem "hyrdehunde", "jagthunde" og "hushunde". I det 18. århundrede forsøgt Buffon at gruppere hunde efter formen på deres ører: han adskilte dem i tredive racer med spidse ører, nedhængende ører eller halvt nedhængende ører, mens Cuvier foreslog at opdele arten i "vagthunde", "mastiffer" eller "spanieler" efter formen på deres kranium.

Siden 1950'erne har FCI benyttet en opdeling af de forskellige racer i 10 grupper. En gruppe defineres som "et antal racer, som har en række særlige, nedarvede fællestræk". For eksempel har alle individer tilhørende gruppe 1 (Hyrde- og kvæghunde) på trods af deres morfologiske forskelle oprindeligt et instinkt om at holde styr på deres flok.

 • Gruppe 1: Hyrde- og kvæghunde (undtagen Schweizer Sennenhunde)
 • Gruppe 2: Pinschere og schnauzere. Molosser og Sennenhunde.
 • Gruppe 3: Terriere
 • Gruppe 4: Gravhunde
 • Gruppe 5: Spidshunde
 • Gruppe 6: Drivende jagthunde og Schweisshunde
 • Gruppe 7: Stående jagthunde
 • Gruppe 8: Apporterende jagthunde
 • Gruppe 9: Selskabshunde
 • Gruppe 10: Mynder
 • facebook
 • youtube
 • instagram