Redningshunden - Royal Canin

Hunde i menneskets tjeneste

Redningshunden

Redningshunden

Lige siden hunden blev tam, har den hjulpet menneskene på alle arbejdsområder. I årenes løb har hunde haft utroligt mange funktioner.
 

Lavinehunde

Eftersøgning i laviner er en af de sjældne førstehjælpsdiscipliner, hvor der er et øjeblikkeligt behov for hunden. Dens fantastiske lugtesans, dens hurtighed og dens udholdenhed gør hunden til en specialist på området. Lavinehunden er imidlertid også del af en gruppe, som også omfatter personer, der sonderer og graver. Teamet arbejder samtidig, men hunden er forrest i gruppen under eftersøgningsarbejdet ved sneskred.

Hvorfor hundene er sat forrest? Fordi tidsfaktoren er altafgørende ved førstehjælp i bjergene, for jo hurtigere lavinen bliver afsøgt, jo større er sandsynligheden for, at førstehjælperne kan redde begravede personer i live. Det er her, hundens rolle bliver så vigtig - den arbejder ligeså godt eller bedre, og derudover afsøger hunden området meget hurtigere. i et område på omkring en hektar, tager det en stor skipatrulje 20 timer at nå et 100% resultat ved omhyggelig sondering, mens hunden kun har brug for 2 timer for at nå det samme resultat.
 

Sporhunde

Sporing består i at søge efter mennesker på grundlag af et større eller mindre antal duftspor (spor, genstande, formodede spor osv.). Opgaven består i enten at finde en eller flere personer eller at opspore eventuelle genstande eller udstyr, som er mistet eller simpelthen angive en retning. Hunden opfanger en række betydelige faktorer: særlige dufte (særlige for et individ, en gruppe, en art), kemiske lugte (læder, fedt, tøj), ødelagte elementer i området (nedtrampede planter, bakterier som er kommet op til overfladen på grund af huller i jorden osv.), levesteder (skov, eng, afgrøder osv.), vejrforhold. På grund af kompleksiteten i at spore, som er en disciplin der kræver særlig træning og ikke alle hunde er modtagelige for, er det vigtigt at udvælge talentfulde hunde på forhånd. De udvalgte dyr skal have følgende kvaliteter: særligt veludviklet lugtesans og en stor koncentrationsevne er vigtigt for ikke at blive distraheret af uvedkommende dufte og miljøet (opmærksomhed og præcision på sporet), dynamik, udholdenhed, styrke og hårdførhed og endelig modig og upåvirket af uforudsigelige hændelser.
 

Eftersøgningshunde

Eftersøgning er en disciplin, som har til formål at finde forsvundne mennesker; eftersøgning er som sådan i samme kategori som sporing. Eftersøgning er dog anderledes, idet hunden hverken får vist en referencegenstand eller et potentielt startsted. Hunden sendes ofte af sted uden sele eller snor. Dens arbejde består i at lede efter en særlig duft inden for et defineret område, på samme måde som i eftersøgninger i laviner eller murbrokker.
 

Redningshunde til vands

Hunden spiller også en vigtig rolle som hjælper for livreddere takket være dens fysiske evner og store beslutsomhed. Newfoundlænderen er særligt brugt ved redning til vands, da racen har mange kvaliteter, som passer til netop dette arbejde:

  • dens styrke: den kan bugsere adskillige personer eller en båd på flere ton
  • dens udholdenhed: den kan svømme i adskillige timer og tilbagelægge store afstande
  • den er modstandsdygtig over for kulde, som gør den umiddelbart klar til at gå i gang med det samme - modsat en dykker, som skal bruge tid på at få sit udstyr på
  • dens karakteristiske rolige natur, som egner sig til at berolige de fleste ofre for skibbrud
  • dens vedholdenhed som gør, at den aldrig forlader sin opgave
  • den har ikke brug for noget udstyr

Hunde som skal benyttes med henblik på redning til vands, rekrutteres på baggrund af deres kraftfulde, dynamiske muskler og deres stærke skelet.
 

Eftersøgningshunde til murbrokker

Eftersøgningshunde til murbrokker kan blive benyttet i tilfælde af jordskred eller bygningskollaps, efter en brand, en kollapset byggeplads eller mine, i tog- eller flyulykker. 

Det var i Storbritannien under Anden Verdenskrig, at hunde for første gang blev brugt til at finde mennesker begravet under murbrokker. Så tidligt som i 1954 blev der etableret hundetræningscentre i USA, Tyskland og Schweiz. De schweiziske hunde var de første, som blev berømte internationalt efter jordskælvet i Friuli i Italien i 1976. Sammen med 12 hunde, som blev bragt til stedet, fandt man 42 overlevende og 510 omkomne.

Som ved enhver opgave, der forener en hund og et menneske, er det nødvendigt med et meget tæt samarbejde og forståelse mellem hundeføreren og hans hund. Den fører, der leder dyrets søgning, skal kende det 100 %, være i stand til at "læse" dens adfærd i murbrokkerne og være opmærksom på alle hundens reaktioner. Det samme gælder hunden, som skal stole 100 % på sin ejer for at følge ham overalt, uanset hvilke vanskeligheder de står over for. Dette samarbejde kræver lang forberedelse. Hunde brugt til eftersøgninger i murbrokker skal have en god lugtesans, en rolig og velafbalanceret natur med masser af energi. De skal være omgængelige, både over for mennesker og andre hunde, da der ofte er flere hunde i samme eftersøgningsområde. At kunne lide at lege er også vigtigt for at lære. De mest benyttede racer er hyrdehunderacer, specielt Schæferhunde og Belgiske Hyrdehunde.

  • facebook
  • youtube
  • instagram