Hjem Om hunden Hunden Hunde i menneskets tjeneste Præcis energi til maksimal ydelse

Hunde i menneskets tjeneste

Præcis energi til maksimal ydelse

Præcis energi til maksimal ydelse

Korrekt foder er nøglen, når du vil øge ydeevnen hos din hund. Foderet skal indeholde alle de nødvendige næringsstoffer og give hunden den nødvendige energi til opgaven. Forskellige typer aktiviteter kræver forskellige energikilder. Ved at vælge specielt tilpasset foder kan du øge din hunds præstationer, når du træner eller konkurrerer. Her ser vi på, hvad man skal tænke på, når man arbejder med slædehunde.

En sportsgren med en stolt historie

Brugen af hunde til at trække genstande er intet nyt påfund. I norden har det været en tradition i meget lang tid, og her har været slædehundekonkurrencer arrangeret lige siden 1930'erne. I dag er det en populær og konstant voksende sport, som går ud på, at en enkelt eller flere hunde sammen med en fører skal samarbejde om at komme fra A til B på så kort tid som muligt, gennem sne eller på tørt land. Slædehundesporten eller "mushing", som den også kaldes, er opdelt i mange forskellige klasser, som adskiller sig på baggrund af førerens alder og køn, hundens løb, og hvilken stil, man vælger at konkurrere i.

 

De forskellige stilarter inden for mushing

Nordisk Stil: Udføres på sne. Føreren bærer ski og er bundet fast til hunden eller en lastet pulka-slæde, som hunden skal trække. I nogle klasser vil det være antallet af hunde, der bestemmer belastningens vægt, hvor det i andre klasser er hundens egen vægt, der vil afgøre belastningen. Løbets længde i Nordisk stil varierer normalt mellem 5 og 25 kilometer.

Hundeslædeløb: Udføres også på sne. Føreren kontrollerer en slæde trukket af et hold af hunde. Hvilken klasse, man deltager i, afhænger af antallet af hunde, og afstandene varierer fra 5 kilometer til afstande helt op til 1000 kilometer.

Hundeslædeløb på tør jord: Udføres på tør jord. Hunden er bundet til føreren, der enten løber, cykler eller anvender et andet køretøj med hjul. Der er i øjeblikket syv forskellige klasser med afstande mellem 3 og 10 kilometer.

 

Enhver sund hund kan i teorien trænes til at trække. Det er dog vigtigt at tilpasse træningen til hundens evner og de forhold, den skal arbejde under. I konkurrenceløb er nogle hunderacer mere almindeligt anvendt end andre. Nogle af de mest populære slædehunderacer er polarhunde, tysk korthåret hønsehund og pointer, men man kan også finde schæferhunde, dobermann og andre arbejdshunde, der er i stand til at trække tung vægt under vanskeligere forhold.

Mushing er en spændende sport set ud fra mange aspekter. Sporten giver dig chancen for at være sammen med din hund, og du aktiverer både dig selv og din hund fysisk som mentalt. Derudover er tiden tilbragt udenfor en mulighed for at nyde naturen i fulde drag.

Sporten vil også udfordre dig; rutens vanskeligheder med stejle bakker, hurtige sving og nogle gange barske vejrforhold stiller krav til hurtighed og præcision hos både fører og hund. Samspillet mellem hund og fører er en afgørende faktor for succes, og for at opnå de bedste resultater, må både hund og fører arbejde for at udvikle styrke og udholdenhed. Ud over at træne med hunden, er det nødvendigt at have en gennemtænkt foderplan, som understøtter de store krav, sporten stiller.  
 
 

Fedt - den bedste energikilde til lange træningsperioder

Din hund har brug for energi til at udføre enhver form for arbejde. Hvilken energikilde, kroppen anvender, afhænger af, hvor længe arbejdsperioden varer, og hvor intenst et arbejde, der udføres. Hundeslædeløb byder ofte på lange arbejdsperioder (timer og undertiden hele dage), og der stilles intense krav til kroppen, som i disse situationer vil anvende fedt som den primære energikilde. Royal Canins ”Trail 4300” og ”Endurance 4800”-foder er foderløsninger skræddersyet til hunde, som udfører denne type af langvarige aktiviteter. Begge foderløsninger indeholder særligt tilpassede mængder fedt for at sikre hunden tilstrækkelig energi under hele arbejdsperioden. Det nøjagtige energibehov bestemmes af, hvor lang en afstand hunden skal dække, hvor hurtigt den skal gå, og hvor tungt et læs, hunden skal trække. Terrænet og vejret er andre faktorer, der påvirker energibehovet. Trail 4300 indeholder 21 % fedt og er optimalt til hunde, der udfører sammenhængende aktiviteter i en periode på få timer, hvor Endurance 4800 indeholder 30 % fedt og passer til hunde, der udfører intenst arbejde i længere tid - en halv dag eller mere. Hvilket produkt, du skal vælge til din hund, er således bestemt af den type arbejde, hunden forventes at yde. Både Trail 4300 og Endurance 4800 har et højt indhold af protein til at støtte en sund udvikling og vedligeholdelse af hundens muskler. For at forebygge problemer med stressdiarré – en tilstand, der kan opstå, når en hund arbejder hårdt - og for at understøtte en velfungerende tarmsundhed, indeholder produkterne også råmaterialer og en velbalanceret blanding af fibre, som er nemme at fordøje. Derudover har vi tilføjet næringsstoffer, der understøtter sunde led, noget der er af afgørende betydning for hårdtarbejdende hunde. For hunde, der udfører mere ekstreme opgaver og således har gavn af et foder med et endnu højere energiniveau, anbefaler vi brugen af specialproduktet, Marathon 5000. Denne næringsløsning indeholder 35 % fedt og 30 % protein og er således udviklet til top-atlethunde, der udfører tungt arbejde i flere dage ad gangen, eller dem, der arbejder i ekstreme omgivelser.

Har du brug for flere oplysninger om nogle af disse produkter, er du meget velkommen til at kontakte Royal Canin for at lære mere.

 

Praktiske anbefalinger

For at minimere risikoen for maveproblemer bør hunden aldrig fodres under arbejdet eller lige før. Det er bedst at opdele dagens foderration i to, hvor ca. en tredjedel af foderet gives omkring tre timer før et løb eller træning, og resten gives omkring to timer efter endt aktivitet.

Skulle din hund eller dine hunde have brug for et ekstra energitilskud under træning, anbefales det at supplere med Recovery-vådfoder eller med Energy-booster. Og glem aldrig, at en hårdtarbejdende hund har brug for rigeligt med vand. Det kan være godt at blande vandet med Recovery-vådfoder for at sikre, at hunden drikker tilstrækkeligt. Du kan også bruge Rehydration Support, der hjælper med at genoprette energi- og saltbalancen. Rehydration Support er en pulverløsning, der opløses i vand. Den indeholder maltodextrin, et kulhydrat, som sikrer hurtig energi og kan have en gavnlig effekt på hundens mentale ydeevne under arbejdet. Rehydration Support kan anvendes både under og efter fysisk aktivitet.

Hos Royal Canin er ambitionen at udvikle foderløsninger, der er specielt tilpasset netop din hund. Vi undersøger og arbejder løbende for at fremme vores produkter og finde præcise løsninger, der opfylder din hunds krav. I vores arbejde med sport og aktive hunde vil vores løsninger tildele den præcise energi, der skal til for at maksimere ydeevnen!

Breed_Social_1200x630_6_Mushing-2
  • facebook
  • youtube
  • instagram