Hunde i menneskets tjeneste

Hunde til fritid

Dyrk sports- eller fritidsaktiviteter med din hund

Skønhedskonkurrencer, væddeløb, lydighed, agility ... En hundeejer har mange muligheder for at dyrke sport eller fritidsaktiviteter med sit hund. Uanset hvad man vælger, vil kvaliteten af det arbejder, der kræves af hunden, være udtryk for et ægte fællesskab mellem hunden og dens ejer - et fællesskab som er nødvendigt for at det bliver en leg og inden for for sport - for at vinde.
 

Skønhedskonkurrencer

Disse konkurrencer eller hundeudstillinger, er arrangementer på lokalt, nationalt, internationalt eller verdensplan, hvor morfologi og adfærd hos hunde af de forskellige racer, bedømmes af dommere og eksperter på grundlag af racestandarder.
 

Hundesport

Afhængig af race og evner kan hundene deltage konkurrencer, som giver deres ejere mulighed for at dyrke sport eller træningsaktiviteter sammen med deres hunden.

 • Jagt: markprøve (stående jagthunde), jagtkonkurrencer (mynder), konkurrencer med byttejagt, opgravningskonkurrencer 
 • Vandredning eller -arbejde: arrangementer for hunde der bruges til vandredning eller vandarbejde, fortrinsvis for Newfoundlændere
 • Væddeløb: mynder (Whippets, Greyhounds)
 • Hyrdekonkurrencer: hyrdehunde (Pyrenæisk Hyrdehund, Border Collie osv.)
 • Sporing: søgning efter genstande og mennesker
 • Ring, Mondioring, Campagne, IPO (RCI): disse konkurrencer består i en række momenter, hvor hunden viser sine naturlige evner på adskillige områder. Afhængig af hvilken type konkurrence, der er tale om, kan momenterne omfatte spring over genstande, lydighed, kampiver, forsvar og sporing.
 • Agility: hundene løber på en forhindringsbane
 • Canicross: ejeren løber med sin hund på en afmærket naturgrund. Det er faktisk det officielle sportsudtryk for jogging med hunden ved din side.
 • Flyball: et stafetløb med hold på mindst fire hunde. Hver hund løber af sted og springer over fire forhindringer på en 15 meter lang bane hen til en fjederbelastet kasse med en bold, som hunden skal udløse.  Katapulten frigiver en bold, som hunden skal gribe og apportere til sin herre efter at have hoppet over forhindringerne den modsatte vej.
 • Frisbee: hunden skal løbe for at fange en Frisbee kastet af hundens herre.
   

Slædehunde

De første spor af hunde spændt for slæder daterer sig 4.000 år tilbage i det østlige Sibirien. Men anerkendelsen af hundeslædekørsel og pulka som sportsdiscipliner skete først tidligt i det 20. århundrede. Da guldfeberen var på sit højeste, blev der dannet grupper af entusiaster, som var ivrige efter at stå mål med hinandens slædehundeteam, hvad angår styrke og hastighed.

Siden begyndelsen af århundredet er antallet af løb blevet mangedoblet i USA og Canada og har forladt sin oprindelse i Alaska. En anden oprindelse så dagens lys i 1924 i New England med grundlæggelsen af New England Sled Dog Club. I 1932 gjorde de Olympiske Vinterlege i Lake Placid det muligt for slædeløb at optræde som en demonstrationssport, og disse løb blev en stor succes med et talstærkt publikum. I dag er det næsten umuligt at sætte tal på alle de konkurrencekapløb, der finder sted hver vinter, specielt i Nordamerika. Alle disse løb er årlige begivenheder fulgt af titusindvis af mennesker.
 

Pulka

Skandinavien (Danmark, Sverige, Norge, Finland) er også slædesportens vugge. Den mest populære disciplin er imidlertid ikke slædekørsel, men pulka, en sport der kombinerer langrend med slædekørsel: langrendsløberen er forbundet med en line til sit team, som består af en til tre hunde i gennemsnit, der trækker en bakkeformet slæde med last. Til denne disciplin foretrækker skandinaverne at bruge jagthunde (Braque Pointere, Pointere, Settere), da de har vist sig at være hurtigere på korte distancer (7 til 12 km) og psykologisk mere velegnede til at udføre individuelt arbejde.

Pulka og slædekørsel med hunde er nu en nøgledisciplin inden for hundesport. Under organisationernes protektorat har denne sport nået en international rækkevidde.

 • facebook
 • youtube
 • instagram