Hunde i menneskets tjeneste

Assistancehunde

Assistancehunde

For nogle mennesker er hunden deres vigtigste ledsager dagen lang og hunden yder dem en uundværlig støtte. Disse enestående hunde er blevet trænet til at hjælpe handicappede, døve og hørehæmmede mennesker og til at føre synshandicappede.
 

Servicehunde til handicappede

Disse hunde hører til racer, som er specielt udvalgt på grund af deres ro, lydighed og evne til at lære kommandoer, såsom Labrador Retrievere og Golden Retrievere. Deres træning foregår i flere stadier. Hvalpen anbringes først hos en plejefamilie, som tager sig af dens træning og lærer den lydighed med hjælp fra et hundetræningscenter. I en specialiseret forening får hunden derefter den træning, som gør den i stand til at hjælpe en person med nedsat mobilitet. Ved afslutningen af denne periode er hundene i stand til at besvare omkring 50 forskellige kommandoer, for eksempel samle en genstand op, som er faldet på jorden, hente genstande (telefon), åbne og lukke døre, tænde og slukke lyset, hjælpe med at flytte lænestole på steder med vanskelig adgang osv.
 

Førerhunde

De racer, som benyttes, er også udvalgt på grund af deres lydighed og indlæringsevne. Det er ofte Schæferhunde, Hvide Schweiziske Hyrdehunde, Flat Coated Retrievere, Golden Retrievere og Labrador Retrievere.  Hvalpene kan komme fra yderst specialiserede kenneler, som er blevet etableret netop til dette formål, og som arbejder sammen med førerhundeskoler. Hvalpene anbringes i familier, såkaldte "værtsfamilier", så snart de er fravænnet, og de fordeles derefter blandt de forskellige hundetræningsskoler.

Træningen strækker sig over nogle få måneder og opdeles i flere perioder hvor hunden først og fremmest lærer lydighed. Træningen består i enkle øvelser hvor hunden bl.a. skal blive i visse positioner, apportere genstande, vænne sig til at gå med sele og gå korrekt ved siden. Denne fase af træningen ledes udelukkende af en instruktør. I næste fase lærer hunden bl.a. at undgå genstande og at advare sin herre om dem. Det er et vanskeligt tidspunkt i hele træningsperioden -hvor hunden betros en synshandicappet, som skal vænne sig til dens tilstedeværelse og hertil lade sig føre af hunden gennem forskellige baner. Der udvikles et meget tæt forhold mellem mennesket og hans/hendes hund. Instruktøren er forbindelsesled mellem de to og fungerer også som mellemmand for den synshandicappede.

Efter nogle få måneder på hundeførerskolen er den synshandicappede og hunden klar til at møde hverdagen sammen.
 

Hunde til hørehæmmede

Der er en lang række centre involveret i træningen af sådanne hunde verden over, specielt i USA, England og Holland.
De benyttede hunde er fortrinsvis Golden Retrievere, men også racerne Welsh Gorgi og Bearded Collie. Fra de er 8 uger gamle og indtil de bliver 1 år anbringes de i værtsfamilier, om muligt med børn, hvor de får træning, og hvor de tilvænnes flere forskellige steder (byen, supermarkeder, skove osv.). Hunden vender derefter tilbage til træningscentret for at blive oplært i sin fremtidige funktion.
Her får valget af race sin fulde betydning, for hundenes indlæringsevner bliver sat på prøve - de skal lære mere end 70 mundtlige kommandoer og 20 kropsbevægelser. Desuden er en døv eller hørehæmmets stemme ret anderledes, hvad angår tone og diktion, hvilket kræver yderligere tilvænnning for hunden.
For servicehunde til døvstumme tager dette to års indlæring i stedet for et. Hundetræningen består hovedsagelig i at få den til at reagere på visse former for støj for at advare sin ejer. Eksempel kunne være at den hopper op på sengen, så snart vækkeuret ringer, hiver i sin herres bukseben, når det ringer på døren, eller tager forsigtigt sin herres hånd for at advare ham eller hende om et uventet besøg.

  • facebook
  • youtube
  • instagram